Bingöllü mucitten alternatif elektrik üretimi

Bingöllü mucitten alternatif elektrik üretimi -Hüseyin Atala, geliştirdiği sistemle güneş enerjisinden yararlanarak ucuz maliyetle elektrik enerjisi üretmeyi başardı


BİNGÖL (A.A) - Bingölmucit Hüseyin Atala alternatif elektrik üretimi yapan bir sistem geliştirdi.
     Atala yaptığı açıklamada, Almanyada çalıştığı sırada bulunduğu yerleşimde, molekülleri transport yapan bir atom enerjisi santrali bulunduğunu ve bunun vatandaşlar tarafından protesto edildiğine tanık olduğunu ifade ederek, o gün projesini yapmaya karar verdiğini söyledi.
     Bu kapsamda yaptığı incelemelerin ardından doğaya daha az zarar veren, hem doğalgaz hem de güneş enerjisini birleştiren sistemini küçük küçük deneyler yaparak hayata geçirdiğini anlatan Atala, projesini şöyle anlattı:
     Proje; su tankları, kat sistemi, modül, buhar hazırlama ve tribün olmak üzere 5 aşamadan oluşuyor. Sistemi güneş enerjisi ile birleştirdik. Güneş enerjisinden yararlanarak daha az bir maliyetle elektrik elde edeceğiz. Bu sistemde önemli olan suyu hal değişimine getirmektir. En fazla yakıt ve enerji burada harcanıyor. Bu yakıtın 60 derece ile 90 dereceye kadar olan kısmını güneşten sağlayabiliyoruz. Burada artı 7 derecelik bir oran kalıyor. Bunu da doğalgazla karşılıyoruz. İlk olarak suyu ısıtıp buhar almaya çalışıyoruz. Yani kinetik enerjiyi mekanik enerjiye çevirmek için suyu ısıtıp yaş buhar almaya çalışıyoruz. Yaş buharı da kızgın buhar haline getirerek yüksek basınç ve yüksek buharla tribünleri çevirerek elektrik enerjisi üreteceğiz.
     Bu projeyle hidroelektrik santrallerinde üretilen elektrikten daha da ucuz elektrik enerjisi üretecek. Doğaya en az zarar veren enerji olacak. Çünkü biz en fazla güneş enerjisinden faydalanıyoruz. Şu an proje için devlet nezdinde bir başvurumuz var neticesini bekliyoruz.
     Atala ile çalışan elektrik mühendisi Enes Timur da makine mühendisi Mehmet Ekinin de çalışmaya destek verdiğini ifade ederek, sistemin temelinde elektrik enerjisi üretimi bulunduğunu söyledi.
    
     -Bingölün elektrik enerjisini karşılamış olabileceğiz-
    
     Enerji üretirken hem kaliteli hem de daha az masraflı enerji üretimi ile ilgilendiklerini anlatan Timur, şunları kaydetti:
     Elektrik enerjisini üretmeye çalışırken, suyu güneş enerjisiyle ısıtıp belli bir seviyeye getirdikten sonra sistemin içerisindeki su 12 bar basınç ve 100 derece sıcaklığa kadar ulaşabiliyor. Bu dereceden sonra elde ettiğimiz yaş buharın yanına bir modül koyarak 100 derece sıcaklığı 530 derece sıcaklığa kadar çıkarıyoruz. Yaş buhar 530 derece sıcaklığa ulaştıktan sonra modülün arka kısmına bir tribün getireceğiz. Tribünden sonra alternatör ve jeneratör kullanarak burada elektrik enerjisi üretmiş olacağız. Bir modül ile 1.5 mw civarında elektrik üretimi yapılmış olacak. Bizim 100 bin nüfuslu bir şehrimiz var. Bingölün 35-40 mw civarında bir elektrik tüketimi var. Bu durumda biz 14-15 modül ile bütün Bingölün elektrik enerjisini karşılamış olabileceğiz.
     Makine Mühendisi Mehmet Ekin ise enerji için modül tasarımları olduğunu, bu tasarımları için Almanyadan patent alındığını belirterek, Sistemin katı modellemesi yapılmış durumda. Hesaplamalarımız yapıldı, hala gelişmeye açık durumda. Proje, çok yüksek verimde çok düşük emisyonda çevreci bir elektrik üreteci olacak. Uygun üreteçlerle uygun şekilde tribün ve jeneratör kullanarak 300 kilovat elektriği biz sadece şu anda sistemin bu haliyle üretebiliriz diye konuştu.
    
     Muhabir: Naim Boşkut / Meral Özdemir
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Bingöllü mucitten alternatif elektrik üretimi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER