Bilecikten kısa kısa

Bilecikten kısa kısa -Tarihçi-yazar Uğurluel: -"Osmanlı, zevk ve sefa değil, fedakarlıklar üzerine kurulmuş bir devlet sistemidir"


BİLECİK (A.A) - Tarihçi-yazar Talha Uğurluel, "Osmanlı, zevk ve sefa değil, fedakarlıklar üzerine kurulmuş bir devlet sistemidir" dedi.
     Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinde "Osmanlı Devletinde, Muhteşem Yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman, Hürrem Sultan ve Topkapı Sarayı" konulu konferans veren Uğurluel, gerçek tarihin, uydurma diziler, belgeseller ve tarihi romanlar yerine, hatıratlardan öğrenilmesi gerektiğini kaydetti.
     "Bizim tarihimizi ve bize ait olanı, bizim kaynaklarımızdan öğrenmelisiniz" diyen Uğurluel, şöyle konuştu:
     "Çünkü, bizi en iyi biz anlarız. Osmanlı, zevk ve sefa değil, fedakarlıklar üzerine kurulmuş bir devlet sistemidir. Mesela, Mohaç Meydan Muhaberesinde dev bir Macar ordusunu 1,5 saatte yok eden Sultan Süleymanı o gün büyük yapan neydi- Sultan Süleymanı büyük yapan, Bugün benim kalbime gurur girdi. Bu gece benim yatağımı dehlize serin diyerek çadırının ortasına derin bir çukur kazdırıp, zafer gecesinde çukurun içinde yatmasıydı. Dünyevi bir başarı karşısında şımarıp, kendini kaybetmemek, ne oldum delisi olmamak, bu çok önemlidir. Tarihteki büyük insanların başarılarını takip edersek, bizi neyin başarıya ulaştıracağını görebiliriz."
     Uğurluel, İslam tarihinde Hürrem Sultanın yaptırdığı hayır kurumlarının Kudüse kadar uzandığını anlatarak, bu günlerde bazı oryantalist düşünceye sahip kesimlerin, onu "Cadı Hürrem" olarak gösterdiğini öne sürdü.
     Konferansın ardından, Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nurgül Özbay, Uğurluele üzerinde üniversite amblemi bulunan anı tabağı hediye etti.
    
     -Kutlu Doğum haftası
     -Bilecik Belediye Başkanı Yağcı:
     -"Kuran-ı Kerim, bizlere Peygamber Efendimizi örnek almaya çağırır"
    
     (Fotoğraflı)
    
     Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, "Kutlu Doğum Haftası" dolayısıyla mesaj yayımladı.
     Yağcı mesajında, Kutlu Doğum Haftası denildiğinde Peygamber Efendimizi anmak, anlamak, onun temsil ettiği değerler bütününü tanımanın akla geldiğini bildirdi.
     İslamiyetin, tüm insanlara kucak açan iyi ahlakı, doğruluğu, dürüstlüğü, Hakka ve hukuka saygıyı emreden sevgi ve hoşgörü dini olduğunu belirten Yağcı, şunları kaydetti:
     "Kuran-ı Kerimin evrensel mesajı, Hazreti Peygamberin örnek şahsiyeti ve ahlakı, bu değerler bütününün temel öğeleridir. O, rahmet ve sevgi peygamberidir. Yaratılanı yaratandan ötürü sevmek ve merhamet etmek onun sünnetidir. Öte yandan sevgili peygamberimizin örnek kişiliğinde, yüce dinimizin verdiği mesajların ve insana kattığı güzelliklerin tüm insanlarla sevgi ve hoşgörü içerisinde paylaşılması, aklın ve bilimin ışığında iyi anlaşılması, manevi huzur ve mutluluğun teminatıdır. Peygamber Efendimiz, bizler için Kuranı adeta yaşayan bir örnektir. Kuran-ı Kerim, bizlere Peygamber Efendimizi örnek almaya çağırır. Bizler onun sünneti etrafında toparlanıp, bilinç ve kimlik kazandık. Tüm insanlığı saran ve aydınlatan nurunun anlatılmasına ve iyi anlaşılmasına vesile olacağı inancıyla, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammedin kutlu doğumlarının milletimize ve tüm İslam alemine iyilikler ve güzellikler getirmesini temenni ediyorum."
    
     -Bilecik Belediye Başkanı Yağcı:
     -"Bilecike kazandırılan eserler hakkında
     Başbakanımıza bilgi verdik"
    
     (Fotoğraflı)
    
     Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, Bilecike kazandırılan eserler hakkında Başbakan Recep Tayyip Erdoğana bilgi verdiklerini bildirdi.
     Yağcı, AK Parti Genel Merkezinde Başbakan Erdoğan, başbakan yardımcıları Bülent Arınç ve Beşir Atalay, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Marmara Bölgesinde görev yapan milletvekilleri, belediye başkanları ve parti yöneticileriyle bir araya geldikleri toplantıda, Bilecikte yapılan ve yapımı devam eden projeler hakkında bilgi verdiklerini kaydetti.
     Bilecikin gelişmesi ve büyümesi için yapılan hizmetler hakkında zaman zaman Ankaraya ziyaretler gerçekleştirdiklerini belirten Yağcı, "Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğanı örnek alarak, Bilecikin Türkiye ile aynı yürüyüşe uyum sağlaması için projeler gerçekleştiriyoruz. Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan ile düzenli olarak gerçekleşen toplantılarda bir araya geliyor ve projelerimiz hakkında bilgiler veriyoruz. Bilecikte yaptığımız ve yapımı devam eden projelerimizi anlatıyoruz. Ayrıca Marmara Bölgesinde görev yapan milletvekilleri, belediye başkanları ve parti yöneticilerinin katıldığı toplantıda fikir alışverişleri yapıyoruz. Öte yandan, sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğanı Bilecikte yapmış olduğumuz projelerin açılışlarına davet ettik. Kendileri, programlarının müsait olduğu bir zaman dilimi içerisinde Bilecike gelmek istediğini kaydetti" ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Mesut Tankulu - Mehmet Candikmen / Oktay Özden
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Bilecikten kısa kısa Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER