Bigadan kısa kısa

Bigadan kısa kısa -Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifinin genel kurulu yapıldı


ÇANAKKALE (A.A) - Biga Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifinin genel kurul toplantısı yapıldı.
     İlçedeki bir düğün salonunda yapılan toplantının divan başkanlığını Çanakkale Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Ejder yaptı.
     Yönetim kurulu faaliyet raporu, bilanço, gelir ve gider cetveli, risk fonu bilançosu, denetleme kurulu raporlarının okunmasının ardından, raporlar ibra edildi.
     Kooperatif başkanı Mehmet Sokullu, toplantıda yaptığı konuşmada, küresel krizin devam ettiğini, esnafın bundan önceki yılda olduğu gibi ekonomik açıdan oldukça zor bir yılı geride bıraktığını söyledi.
     Sokullu, geleceğin daha iyi olacağı umuduyla iş yerlerini faal vaziyette tutarak ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam eden esnaf ve sanatkarın kooperatif olarak bundan sonra da yanında olmaya devam edeceklerini bildirdi.
     Geçen yıl ortaklarına 11 milyon lira kredi kullandırıldığını dile getiren Sokullu, şunları kaydetti:
     Kooperatifimizce kullandırdığımız şahıs kredi limiti 125 bin liradır. Yine 250 bin liraya kadar araç, makine ve ekipman ihtiyaç kredisi kullandırma imkanımız mevcuttur. Ayrıca, ipoteksiz kefilli kredi miktarımız 10 bin lira olarak devam etmektedir. 2012 yılı sonu takip oranımız yüzde 17dir. 2012 yılı net karımız ise 85 bin 952 liradır. Kooperatifimize 53 yeni ortak giriş yapmış olup, borcunu ödeyememiş ortaklarımıza elimizden gelen her türlü kolaylık gösterilmektedir. Amacımız, ortaklarımızı daha yüksek seviyede yaşatmak, daha güvenilir bir geleceğe hür ve inançla bakmalarına imkan sunmaktır.
    
     -Ziraat odasının eğitimleri sürüyor-
    
     Biga Ziraat Odasının üyelerine yönelik eğitimleri sürüyor.
     Eğitimler kapsamında, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin, Karabiga Belediyesi Düğün Salonunda, buğday verimini ve buğdayda gluteni etkileyen faktörler hakkında üreticilere bilgi verdi.
     Prof. Dr. Baytekin, fakültelerinde kaliteli buğday çeşitlerinin geliştirilmesi için yapılan çalışmada, 87 farklı çeşidin denemeye alındığını söyledi.
     Buğday üretiminde gün geçtikçe düşme yaşandığını belirten Baytekin, Araziye her yıl buğday ekimi yapmak ve sık azot kullanmak verimi azaltıyor. Bölgede toprak kaynaklı kalite düşüklüğü yaşanıyor. Kalitenin artırılması için uygun çeşit kullanılmalı, tarımsal uygulamalar doğru yapılmalı, çevresel etkiler dikkate alınarak yeni çeşitlerde yalnızca verim değil, kalite kriterlerinin de dikkate alınması gerekmektedir diye konuştu.
    
     -BİADın tecrübe paylaşımı programı-
    
     Biga İş Adamları Derneğinin (BİAD) üyelerine yönelik düzenlediği tecrübe paylaşımı programı sürüyor.
     Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezgin Şentürk, programda yaptığı konuşmada, 150 sağmaldan küçük işletmelerin iflas durumuna geldiğini, işletmelerin 400den fazlasının kapanma noktasına gelmesinin nedenlerinin başında ise hayvanlarda görülen hastalıklar, verim kalitesinin düşük, yemin eksik yada fazla verilmesi olduğunu söyledi.
     Verim arttırma çalışmaları nedeniyle hayvanlarda stres yükünün de arttığını vurgulayan Şentürk, şunları kaydetti:
     Hayvancılık sektöründe ülkemiz kabuk değiştiriyor. Bu kabuk değişimi 5-6 yıl öncesinden başladı. Bu olayı önceden fark ederek fakültemiz öğrencilerimizi buna yönelik hazırlamaya başladık. Hayvanlarımız bizim için çok derece önemli. Son yıllarda kendi ülkemizde kendi hayvan değerlerimize sahip çıkamamanın yarattığı bazı sorunlarla karşı karşıya kaldık. Sonuç olarak damızlık hayvan ihtiyacı gündeme geldi. Türkiyenin bu çok büyük bir ayıbıdır. 70 milyonluk ülkede hayvancılığın giderek yok olması, ithalata açık hale gelmesi son derece düzensiz tutulan kayıtlar nedeniyle, yurt dışından gelen hayvanların ülkeye girmesi, büyük salgın hastalıkların artmasına ve ülkemizde çok nadir görülen hastalıkların daha fazla yükselmesine yol açtı.
    
     Muhabir: Serten Akkaya / Mehmet Bayer
     Yayıncı: Harun Kaymaz
<< Önceki Haber Bigadan kısa kısa Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER