Batı dünyası mimariyi, Aniden öğrendi

Batı dünyası mimariyi, Aniden öğrendi -Kültür Rotaları Derneği Başkanı Clow: Bütün dünyanın mimarları, mimariyi Aniden öğrenmişti. İlk kiliseler, ilk harabeler, ilk binalar bu çeşit yapılar ilk burada yapılmış ve yavaş yavaş Avru


KARS (A.A) - Kültür Rotaları Derneği Başkanı Kate Clow, bütün dünya mimarlarının, mimariyi Aniden öğrendiğini belirterek, ilk kiliselerin, ilk harabelerin, ilk binaların Anide yapıldığını, buradan Avrupaya yayıldığını bildirdi.
     Serhat Kalkınma Ajansından (SERKA) yapılan yazılı açıklamada, ajans tarafından Sarıkamış, Kars, Ağrı, Ardahan ve Iğdırda düzenlenen gezi, yürüyüş ve tırmanış rotalarıyla bölgenin kültürel, turistik ve doğal değerlerini tanıtmak amacıyla gazeteci, yazar ve seyahat acentesi temsilcilerinden oluşan 50 kişilik grubun kente davet edildiği belirtildi.
     Grubun, 4 gün süren program kapsamında Sarıkamıştaki Katerina Köşkü, Bayraktepe Kayak Merkezi ile Çıldır Gölü, Şeytan Kalesi, Kars kent merkezi ve Ani Antik Kenti ile Doğubayazıt ilçesindeki Ahmedi Hani Türbesi ve İshak Paşa Sarayının gezildiği ifade edildi.
     Ani Antik Kentini gezen Kültür Rotaları Derneği Başkanı Kate Clow, Batılı mimarların mimarlık sanatını Aniden öğrendiklerini belirterek, Aninin batı dünyasına ve Rönesansa kaynaklık ettiğini vurguladı.
     SERKA sayesinde bölgeyi tanıma fırsatı bulduğunu ifade eden Clow, şunları kaydetti:
     Bu geziyle Türkiyenin en güzel ören yerlerini, tarihi yerlerini, geleneksel halk kültürünü gördük. İlk kez 1992 yılında gördüğüm Aniye çok geldim. Bugüne kadar çok değişti. Selçuklu duvarları restore edildi. Şimdi kiliseleri restore etmeye başladılar. Tigran Honents Kilisesini iki yıl önce yine gezdim. Restore ediliyordu. Freskler restore edilmiş, taşlar restore edilmiş ve çok güzel bir durumda şimdi. Mimarlık çok önemlidir. Çünkü yalnız Anide bulunmaz. Buradan giden mimarlık yavaş yavaş bütün Avrupaya geçti ve Avrupada Rönesansta çok önemli bir yere sahiptir. Yani bütün dünyanın mimarları mimariyi Aniden öğrenmişti. İlk kiliseler, ilk harabeler, ilk binalar bu çeşit yapılar ilk burada yapılmış ve yavaş yavaş Avrupaya yayılmış. İngiltereden Norveçe, İsveçe kadar yayılmıştı. Mimarinin kaynağı Ani Antik Kentidir.
    
     -Batı dünyası mimariyi buradan öğrendi-
    
     Batıdaki mimarinin kaynağının da Ani olduğuna dikkati çeken Clow, Batı dünyası mimariyi buradan öğrendi. Bu süreç 200, 300 yıl sürdü ve yavaş yavaş Avrupaya yayıldı ifadelerini kullandı.
     Kültür ve Turizm Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı temsilcisi Ece Yiğit de Bakanlık olarak kültür yolları konusunda çalışmalar yaptıklarını belirterek, kültür yollarının son dönemde alternatif turizm yöntemlerinden biri olarak dikkat çektiğini vurguladı.
     Bakanlık olarak özellikle 3 yıldır sürdürülebilir turizm başlığı adı altında kültür yolları çalışmaları yaptıklarını anımsatan Clow, şunları ifade etti:
     Bilgilendirme amaçlı çeşitli çalıştaylar yaptık. Kendimizde tabii çok şey öğrendik bu sayede. Şimdi de kültür yolları olarak yapılan çalışmalara elimizden geldiğince destek vermeye çalışıyoruz. Serhat Kalkınma Ajansının bu yöndeki çalışmaları bizim açımızdan çok önemlidir. Bundan sonra yapılacak çalışmalarda da Serhat Kalkınma Ajansını örnek olarak göstermek istiyoruz.
    
     Muhabir: Ercüment Daşdelen / Ayşe Yıldız
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Batı dünyası mimariyi, Aniden öğrendi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER