Başkentte lodos

Başkentte lodos -Lodosun zaman zaman fırtınaya dönüşmesi nedeniyle bacalı kombi ve şofbenleri mümkünse kapatın uyarısında bulunuldu


ANKARA (A.A) - Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş Genel Müdürlüğünden (Başkentgaz) yapılan açıklamada, dün akşamdan beri etkili olan ve bugün de zaman zaman fırtına şeklinde esen lodos nedeniyle bacaya bağlı doğalgazlı cihazların mümkünse kapatılması istendi.
     Başkentgazdan yapılan yazılı açıklamada, lodosun bugün İç Anadolu Bölgesinde saatte 40-60 kilometre hızla estiği, zaman zaman da kuvvetinin 70-90 kilometreye kadar yükseldiğine dikkat çekilerek, lodos nedeniyle havanın ısınmasıyla bacaların daha az çektiği, bu nedenle temizliği yapılmamış tıkalı bacalar ile periyodik bakımdan geçirilmeyen cihazların, karbonmonoksit zehirlenmelerine yol açabileceğine işaret edildi.
     Açıklamada, doğalgazlı cihazların baca çekişinin ve sızdırmazlıklarının kontrol ettirilmesi, mümkünse kapatılması, sobaların da söndürülmesi uyarısında bulunularak, kombi ve şofbeniniz yanarken sarı alev çıkarıyorsa baca iyi çekmiyor ve ortama atık gaz veriyor anlamına gelir. Bu çok tehlikelidir ifadesi kullanıldı.
     Doğalgazlı cihazların bakımlarının ve baca temizliğinin yılda en az 1 kere yaptırılması, merkezi sistem bacalarının tıkanmalara karşı çelik astar bacaya dönüştürülmesi, baca tıkalı olduğunda cihazın gazını kesen baca sensörü taktırılması, ortama taze hava temini sağlayan camdaki ventilasyonun (menfez) da kesinlikle kapatılmaması gerektiği bildirildi.
     Ortamda çürük sarmısağa benzer bir koku hissedildiğinde, ortam dışına çıkılarak Doğalgaz Acilin Alo 187 numaralı telefonunun aranması, ekipler gelene kadar doğalgaz vanalarının kapatılması, pencerelerin açılması, yangına yol açmamak için elektrikli hiçbir alete dokunulmaması ve ortamda cep telefonu kullanılmaması gerektiği uyarılarında da bulunuldu.
    
     Muhabir: Ankara
     Yayıncı: Eda Ay

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER