Başbakan Yardımcısı Arınç, Muğlada (2)

Başbakan Yardımcısı Arınç, Muğlada (2) -Arınç: -Tek tipçi, kısıtlayıcı, eleştiriyi, felsefeyi, edebiyatı, düşünceyi kısıtlayan, dışlayan dogmatik zihniyete üniversitelerde yer yoktur ve olmamalıdır. Üniversiteler çoğulculuğu


MUĞLA (A.A) - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Tek tipçi, kısıtlayıcı, eleştiriyi, felsefeyi, edebiyatı, düşünceyi kısıtlayan, dışlayan dogmatik zihniyete üniversitelerde yer yoktur ve olmamalıdır. Üniversiteler çoğulculuğun demokrasinin, aklın ve bilimin temsilcisi olmalıdır dedi.
     Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi 2012-2013 akademik yılı açılış töreninde konuşan Bülent Arınç, 21. yüzyılın bilgiye sahip olanların ve gençlerini en iyi şekilde bilgiyle donatanların yüzyılı olacağını söyledi.
     Bu anlamda en büyük sorumluluğun üniversitelere düştüğünü belirten Arınç, toplumdan uzak duran, gündelik yaşama kulaklarını tıkayan bir üniversitenin bilgi üretmesinin imkanı olmadığını kaydetti.
     Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Tek tipçi, kısıtlayıcı, eleştiriyi, felsefeyi, edebiyatı, düşünceyi kısıtlayan, dışlayan dogmatik zihniyete üniversitelerde yer yoktur ve olmamalıdır. Üniversiteler çoğulculuğun, demokrasinin, aklın ve bilimin temsilcisi olmalıdır. Bir ülkenin gelişmesinde ve ilerlemesinde eğitim ile üniversitelerin rolünün ne kadar önemli olduğunu bildiğimiz için hükümetimizin öncelikli hedefi hep eğitim oldu.
     2005 yılından itibaren eğitime ayrılan bütçe kalemini diğer tüm kalemlerin üzerine çıkardıklarını ve ilk sıraya yerleştirdiklerini anlatan Arınç Sadece bir rakam bunu anlatmaya yeter. 2002de 7,5 milyar olan eğitim bütçesini yüzde 425 artışla 2012 yılında 39 milyar liraya çıkardık. 10 yılda Türkiye genelinde 181 bin yeni dersliği eğitime kazandırdık. Türkiyenin her ilinde ilçelerinde okullar açtık. Öğrencilerin barınmasında, ulaşımında, kitaplarının temininde, eğitim kalitesinin yükselmesinde önemli yatırımlar yaptık. Okullarımızı ve öğrencilerimizi bilgisayarla tanıştırdık. Okullarımıza 1 milyon bilgisayar gönderdik. Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkardık diye konuştu.
    
     -Son 10 yılda 92 yeni üniversite-
    
     Kamu bütçesi ve yatırımlarıyla eğitime ayrılan payın yeterli olmayacağını ifade eden Arınç, Sıtkı Koçman gibi hayırsever, elindeki imkanlarını eğitime katkı için sarf eden işadamlarına teşekkür etti. Arınç, Eğitime Yüzde 100 Destek Kampanyasında Türkiyede yüzlerce okul yapıldığını, fakülte ve yüksekokulların hizmete açıldığını da hatırlattı.
     Yükseköğretimde 2002 yılında 53 devlet 23 vakıf olmak üzere toplam 76 üniversite bulunduğuna işaret eden Arınç, Son 10 yıllık dönemde 50si devlet ve 42si vakıf üniversitesi olmak üzere tam 92 yeni üniversite açtık. Üniversitesi olmayan ilimiz kalmadı. Sadece üniversite açmakla da yetinmedik. Üniversite öğrencilerimizin barınma ihtiyaçlarını yurt yatırımlarımızla karşıladık. Kredi Yurtlar Kurumumuz toplam 331 yurtta 300 bin kişilik kapasiteyle yükseköğretim öğrencilerimize hizmet veriyor. Yeni yurt projelerimiz devam ediyor dedi.
     Bu 10 yılın Türkiye Cumhuriyeti tarihinde eğitime, bilime yapılmış en büyük yatırım dönemlerinden olduğunun altını çizen Arınç, eğitimin Türkiyenin geleceği olduğunu ifade etti.
     Bunların haricinde bu yıl Cumhuriyet tarihi boyunca yapılamayan bir adımı daha attıklarına değinen Arınç, Osmanlı döneminden bugüne öğrencilerden alınan harçları kaldırdık. Bu her açıdan tarihi bir adımdır. Artık yaklaşık 3,5 milyon öğrenci harç vermeyecek. Aynı şekilde açıköğretimden katkı paylarının alınmasına da son verdik diye konuştu.
     Anasınıfından itibaren eğitime yapılan yatırımın uzun vadede ülkenin çehresini değiştireceğini dile getiren Arınç, sadece yurt dışına gitmiş vatandaşların değil, diğer ülkelerde yetişmiş yabancı bilimadamı ve araştırmacıların da Türkiyeye gelmesinin yolunu açtıklarını söyledi. Arınç, gelecek yıllarda tersine beyin göçünün daha artacağına inandığını anlattı.
    
     -Üniversite diploması artık ömür boyu yaşam sigortası değil-
    
     İmkan verildiğinde ülkenin her çocuğunun güzel hayaller kurabileceğini belirten Başbakan Yardımcısı Arınç, şunları kaydetti:
     Bir vizyon çizilirse, bir zemin hazırlanırsa bu ülkenin gençlerinin ülkemiz ve insanlık adına büyük hayaller kurup bu hayallerini gerçeğe dönüştüreceklerine inancım tam. Küresel düzeyde çok hızlı değişimlerin yaşandığı bir dönemden geçiyoruz. Bundan böyle üniversite diplomasının ömür boyu yaşam sigortası olduğu dönemler geride kaldı. Artık eğitim ve öğrenme süreci bütün bir ömür olarak tanımlanıyor. Eğitime yaşam boyu süren bir faaliyet olarak yaklaşmalıyız. Küresel rekabetin olduğu bir dünyada başarılı olmak zorundayız. Sizlerin rakibi artık Muğlada, Diyarbakırda, Manisada, İstanbulda bulunmuyor. Rakipleriniz artık dünyanın bir ucunda. Amerikada ve Avrupada ve Tokyoda bulunuyor. Hedefleriniz yerel düzeyde değil, küresel düzeyde oluşturmalısınız. Bu noktada gençlerimize güvenimiz ve inancımız var. Sizler büyük bir ülkenin çocukları, bütün dünyaya ışık tutmuş bir medeniyetin mirasçılarsınız.
    
     -Fikirlerin bile özgürce konuşulabilmesi zenginlik-
    
     Üniversitelerin barış ortamının oluşması, gençlerin fikirlerini arkadaşlarıyla paylaşabilmesi, eleştiriler, öneriler getirmesinin vazgeçilmez bir unsur olduğunu belirten Arınç, gençlerin siyasete ilgi duyması ve Türkiyenin daha iyi nasıl yönetilebileceği konusundaki özgür fikirlerini ortaya koymasının önemli olduğunu söyledi.
     Arınç, Tek bir şartımız var, şiddet olmayacak, baskı olmayacak, dayatma olmayacak, hele hele silah hiç olmayacak. Böylesine barış ortamlarında bize çok aykırı gelen fikirlerin bile özgürce konuşulabilmesi bizim için büyük bir zenginliktir. Farklılıklar da bizim bu zenginliğimize güç katan unsurlar olacaktır dedi.
     Barışçı ve demokratik protestoların yapılmasının normal olduğunu ifade eden Arınç, bu hareketlerin hiçbir zaman saldırıya varmayan, ortamın sükunetini bozmayan türde olması gerektiğini bildirdi.
     Konuşmasının ardından üniversite Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınça plaket sundu.
     Törene Muğla Valisi Fatih Şahin, AK Parti Muğla Milletvekilleri Yüksel Özden, Ali Boğa, AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, Üniversite Rektörü Mansur Harmandar, Muğla Belediye Başkanı Osman Gürünün yanı sıra öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
     (Bitti)
    
     Muhabir: Levent Kişi / Güç Gönel
     Yayıncı: Osman Kurt
<< Önceki Haber Başbakan Yardımcısı Arınç, Muğlada (2) Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER