Başbakan Erdoğan, Konyada

Başbakan Erdoğan, Konyada -Erdoğan: (2) -Gençler sizlere sesleniyorum, özellikle de bekar olanlarınıza sesleniyorum. Evleneceksiniz, inşallah 1071in neslini siz yetiştireceksiniz. Ama öyle bir şuurla yetiştireceksiniz ki


KONYA (A.A) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gençler sizlere seslenerek, Özellikle de bekar olanlarınıza sesleniyorum. Evleneceksiniz, inşallah 1071in neslini siz yetiştireceksiniz. Ama öyle bir şuurla yetiştireceksiniz ki bu milletin dünyadaki yerini onlar ilk onun içerisinde farklı bir yere taşıyacaklar dedi.
     Erdoğan, Mevlana Meydanındaki toplu açılış töreninde, TOKİ tarafından Meramda inşa edilen 474, 480 ve 688 konutluk üç ayrı projenin, Karapınar 2. etapta 432 konutun, Emirgazide 96 konutun bunlarla birlikte yine TOKİ tarafından inşa edilen Meram Aile Sağlığı Merkezinin, Akşehir Tornacı Erol Cumbul Anadolu Sağlık Meslek Lisesi ve Pansiyonunun, Karatay Anadolu Meslek, Anadolu Ticaret Meslek Lisesinin açılışlarının gerçekleştirildiğini aktardı.
     Meram, Karatay, Ereğli, Akşehir ve Beyşehirde çeşitli ortaokul, ilkokul, spor salonu, sosyal tesis ve camilerin de hizmete gireceğini belirten Erdoğan, akıl ve ruh sağlığı alanında ihtisas sahibi eğitim ve araştırma hastanesi, fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi ile numune hastanesine ek olarak da yine bir fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi kazandırdıklarını anlatan Erdoğan, Konya Büyükşehir ve ilçe belediyelerin çeşitli hizmetlerinin bu törenle açılışının yapıldığını söyledi.
     Erdoğan, tüm bu eser ve hizmetlerin Konyaya kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.
    
     -Türkiyenin birikmiş borçlarını biz eritiyoruz-
    
     Hükümet tarafından hazırlanan 11. bütçenin TBMM genel kurulundaki görüşmelerine başlandığını hatırlatan Erdoğan, 20 Aralık Perşembe günü görüşmelerin tamamlanmasının ve bütçeye ilişkin oylamanın yapılmasının beklendiğini belirtti.
     Erdoğan, şöyle devam etti:
     Hükümet olarak şu ana kadar 10 bütçe hazırladık. Ve 10 bütçeyi de başarıyla uyguladık. Biz görevi devraldığımızda Türkiyenin ekonomik büyüklük bakımından dünyada hangi sırada olduğunu biliyor musunuz- 26. sıradaydı. Şu anda neredeyiz biliyor musun- 17. sıraya yükseldi. Bu lafla olmuyor. Bu çalışarak oluyor.
     230 milyar dolardan devraldığımız milli geliri 742 milyar dolara, 3 bin 500 dolardan devraldığımız kişi başı milli geliri de inşallah bu yıl sonu itibarıyla 10 bin 600 dolara yükseltiyoruz. Türkiyenin birikmiş borçlarını biz eritiyoruz. Önceki hükümetler tarafından bize 111 milyar lira, yani 111 katrilyon lira borç devredildi. Faiziyle hesapladığınızda 231 milyar lira.
     Önceki hükümetler tarafından bize Zorunlu Tasarruf Hesabında biriken devletin vatandaşına olan borcu devredildi. Kardeşler, o yukardaki borcu biz ödedik. 13,5 milyar lira yani 13,5 katrilyon liralık borcu. İşçimin, memurumun alacağıydı bu devletten. Bunu biz ödedik. Konut Edindirme Yardımı adı altında yine işçiden, memurdan para kestiler, Sizi konut sahibi yapacağız diye. Yapmadılar. Geldim ki raflar arasında bu tür alacaklar da var. 3,5 milyar lira yani 3,5 katrilyon lira, bunları da hak sahiplerine biz ödedik. Bunlar bizden önceki hükümetler döneminde MHP, DSP, ANAP, CHP, bütün bunların döneminden kalma borçlardı.
    
     -27,5 milyar dolar nire, 119 milyar dolar nire--
    
     AK Parti iktidarı göreve geldiğinde kamu bankalarının da büyük sıkıntı içinde olduğunu ve zarar ettiğini kaydeden Erdoğan, bu zararın vatandaşa yüklendiğini gördüklerini ve doğru uygulamalarla bu görev zararlarına son verdiklerini söyledi.
     Erdoğan, 10 yılda kamu bankalarından 16 milyar lira kar ettik. Ayrıca 16 milyar lira da kurumlar vergisi aldı. 32 milyar, yani 32 trilyon dedi.
     Önceki hükümetler döneminde Türkiyenin IMFye olan borcunun 23,5 milyar dolar olduğunu ifade eden Erdoğan, Ödedik, ödedik, ödedik. Şimdi ne kadar borcumuz kaldı biliyor musunuz IMFye- 860 milyon liracık. ve Şimdi biz IMFye borç vereceğiz. Bizden şimdi 5 milyar dolar istiyorlar, onun görüşmelerini yapıyoruz, vereceğiz. Ve Mayıs ayında da bu 860 milyonu ödüyoruz o da bitiyor diye konuştu.
     Erdoğan göreve geldiklerinde Merkez Bankasının kasasında bulunan 27,5 milyar doları da yükselttiklerini belirterek, şunları kaydetti:
     Şu anda ilk kez açıklıyorum. Tarihinin en yüksek rakamına ulaştı Merkez Bankası. Şimdi ne var- 119 milyar dolar. 27,5 milyar dolar nire, 119 milyar dolar nire- İşte siz yolsuzluklardan devleti kurtarırsanız buraya gelirsiniz. İşte biz bunu başardık, yolsuzlukların hortumunu kestik, attık. Daha da güçleneceğiz. Allahın izniyle, 2023te dünyanın ilk 10 ülkesi arasında girme hedefiyle yolumuza devam ediyoruz. Ve hedef 2071. Cumhuriyetin 100. yıl dönümünde 2023te ilk 10. İnşallah tarihimizin, o Anadolu yürüyüşünün başladığı andan bugüne ve 2071e yani 1000. yıl dönümüne Allahın izniyle o zaman Türkiye işte Selçukludaki, Osmanlıdaki o ulaştığı dereceye yeniden ulaşacak.
     Gelişmiş ülkelerin küresel krizin etkilerini çok ağır şekilde yaşadığını, Türkiyenin ise istikrarlı büyümesini sürdürdüğünü aktaran Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Bizler 2071i göremeyebiliriz. Gençler sizlere sesleniyorum, özellikle de bekar olanlarınıza sesleniyorum. Evleneceksiniz, inşallah 1071in neslini siz yetiştireceksiniz. Ama öyle bir şuurla yetiştireceksiniz ki bu milletin dünyadaki yerini onlar ilk onun içerisinde farklı bir yere taşıyacaklar. Çünkü biz farklı ufukların insanlarıyız. Onun için her gittiğim yerde en az üç çocuk diyorum. En az üç çocuk diyorum, daha fazla olmalı, altında olmamalı. Çünkü genç, dinamik, yetişmiş bir nesli biz yetiştireceğiz. Bunu ihmal etmeyelim.
     Eğer bugün 444 kod numarasıyla yeni bir dönem başladıysa, 4+4+4le zorunlu eğitim, öğretim başladıysa bunu iyi hesap ediniz. Siz birilerinin televizyonlardaki söylediklerine aldırmayın. Onların böyle bir derdi, böyle bir meselesi yok. Onlar dertli değil, biz dertliyiz, biz. Onun için çok çalışacağız, çok koşacağız. Eğer bugün 81 vilayetimizin 81inde de üniversitelerimiz varsa bu bir aşkın, bir derdin meselesidir.
     Bu ülkenin her karışında bizim yavrularımız doğduğu zaman, teröre araç olarak değil, bu ülkenin kalkınmasına inşallah bir araç olarak doğacaklar. Ama biz biliyorsunuz, insanı hedef alan bir medeniyetin evlatlarıyız. Bizim önceliğimizde devlet yok dedik yola çıkarken... Bizim önceliğimizde insan var dedik. Önce insan dedik. Ardından da ne dedik- Her şey Türkiye için dedik. Yola böyle yürüdük.
     (Sürecek)
    
     Muhabir: Kadir Karakuş - Seval Güler
     Yayıncı: Ziver Büyüktaş
<< Önceki Haber Başbakan Erdoğan, Konyada Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER