Barcelonanın eski teknik direktörü Rexach:

Barcelonanın eski teknik direktörü Rexach: -(Türk oyuncular) Türkiyede oynadıkları takımlarda oyun onların üzerine kuruluyor. İspanyaya geldiklerinde ise oynadıkları takımın oyun stiline adapte olarak takım oyuncusu haline geli


ANTALYA (A.A) - Okan Özer - Barcelonanın eski teknik direktörü Carles Rexach, Türk oyuncular için Türkiyede oynadıkları takımlarda oyun onların üzerine kurulu oluyor. İspanyaya geldiklerinde ise oynadıkları takımın oyun stiline adapte olarak takım oyuncusu haline geliyorlar ve daha başarılı oluyorlar dedi.
     Barcelonanın dünyaca ünlü futbolcusu Lionel Messiyi 12 yaşında Arjantinde keşfeden Barcelonanın eski teknik direktörü Carles Rexach, AA muhabirine konuştu.
     Rexach, FCBEscola Camp Aveanın 2nci dönemi dolayısıyla Antalyaya geldiğini belirtti. Rexach, Barcelonanın oynadığı futbol sayesinde tüm dünyanın ilgisini çektiğini, birçok işbirliği teklifi aldıklarını, FCBEscola Camp Aveanın bunlardan biri olduğunu söyledi.
     Bu tür kamplarda iki temel amaçlarının bulunduğunu bildiren Rexach, bunlardan birinin Barcelonanın futbol felsefesini dünya çapında tanıtabilmek, ikincisinin de dünya gençlerini tanıyabilmek olduğunu kaydetti.
     Barcelonanın altyapısını oluşturan FCBEscolada futbol seviyesi en yüksek olan her yaştan oyuncular bulunduğunu dile getiren Rexach, Barcelonanın her yaş grubundan hazırlanmakta olan oyuncusu var. Bu, Barcelona için çok önemli ve kıymetli bir sonuç. Merdivenin her basamağında yetişen bir genç futbolcu yer almakta. Messinin bize sağladığı tanıtım sayesinde yeni oyuncular için dünyayı tarama zorunluluğumuz kalmadı. Çünkü elinde iyi oyuncusu bulunan hoca ya da antrenör, Benim elimde iyi bir oyuncu var diye bizlere sunuyor dedi.
    
     -Türkiyede sert futbol devam ediyor-
    
     İspanyada daha önce agresif ve sert futbol oynandığına dikkati çeken Rexach, bugün ise pas futbolu olarak tanımlanabilecek, rakibin kendisine dokunmasına engellemeye gayret eden değişik bir futbol tarzının yer aldığını ifade etti.
     İspanyada futbol maçlarının çoğunun futbol maçı gibi değil, satranç mücadelesi şeklinde geçtiğini belirten Rexach, Bu oyun stilini büyük gelişim olarak görüyoruz. Buna karşın Türkiyede sert futbol devam ediyor. Gerek Türkiyede gerekse İngilterede oyuncular, bireysel yetenekleriyle takıma katkı sağlıyor. Türkiyedeki futbol altyapıları, oyuncularına taktiksel derinlik kazandırmıyor. Oyuncular daha çok bireysel yetenekleriyle sonuca gitmeye çalışıyor diye konuştu.
     Türkiyeye Vicente Del Bosque, Luiz Aragones, Frank Raijkaard gibi çok değerli teknik direktörler geldiğini, kendilerine sunulan kısıtlı sürede futbol anlayışında bir değişiklik yaratmayı çalıştığını, ancak başarılı olamadıklarını dile getiren Rexach, bu anlayışın değişmesinin kolay olmadığını, ancak rakamsal anlamda başarı beklemek yerine sabırlı olunması gerektiğini söyledi.
     Türk futbolcuları hakkında değerlendirmelerde bulunan Rexach, şöyle devam etti:
     Türkiyede oynadıkları takımlarda oyun onların üzerine kurulu oluyor. İspanyaya geldiklerinde ise oynadıkları takımın oyun stiline adapte olarak takım oyuncusu haline geliyorlar ve daha başarılı oluyorlar. Türk futbolcusunun önemli bir artısı var. Türk oyuncusu çalım yapabiliyor, topu kendileri ilerletebiliyor. Ancak ne zaman pas ve çalım yapılması gerektiğini iyi hatırlaması gerekiyor. Örneğin Messiyi ilk getirdiğimizde 12 yaşındaydı. Sahanın bir ucundan topu aldığında kaleye gidene kadar sahada kim varsa hepsini çalımlıyordu. Daha sonra Messi, Barcelona bünyesinde hangi noktada pas vermesi gerektiğini, hangi noktada top sürmesi gerektiğini öğrendi ve bugün kusursuz bir oyuncu haline geldi. Türkiyede özellikle buna önem verilmeli.
    
     -Barcelona bir maçı kazanmak için çok şey yapar-
    
     Real Madrid ile Barcelona arasındaki futbol farkına değinen Rexach, Real Madrid ve Barcelonanın İspanyanın en iyi takımları olduğunu kaydetti.
     Her iki takım arasında fark bulunduğunu dikkati çeken Rexach, Real Madridde çok önemli yıldızların bulunduğunu, bu yıldızların bireysel özellikleriyle maç kazandıklarını, Barcelonanın ise oyuncuların tanınmış olmalarıyla birlikte takım oyununa dayalı bir kazanma alışkanlığı bulunduğunu kaydetti.
     Real Madrid ile Barcelona arasındaki farkı bir örnekle anlatan Rexach, şöyle dedi:
     Bir boksör vardır ve boks yetenekleri yoktur, ancak öyle bir sağ kroşesi vardır ki bir vuruşta rakibini yere indirir. Real Madrid böyle işte. Diğer boksör ise boksun gerektirdiği her türlü özelliği kullanır ve maçı bir yumrukla kazanmak yerine puanlarla kazanmayı tercih eder. Barcelona bir maçı kazanmak için çok şey yapar.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Barcelonanın eski teknik direktörü Rexach: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER