Balıkesir Tarım ve Hayvancılık Fuarı

Balıkesir Tarım ve Hayvancılık Fuarı -AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Uğur: Mazot, gübre ve toprak tahliliyle ilgili destekler olan toplam 24 milyon 71 bin 72 lira, bugün çiftçilerimizin (Balıkesir) hesabına geçmiştir. Hayırlı uğ


BALIKESİR (A.A) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı A. Edip Uğur, mazot, gübre ve toprak tahliliyle ilgili destekler olan toplam 24 milyon 71 bin 72 liranın, bugün Balıkesirli çiftçilerin hesabına geçtiğini söyledi.
     Uğur, Balıkesirde yer olmadığı için Kepsut ilçesindeki kapalı pazar yerinde düzenlenen Balıkesir Tarım ve Hayvancılık Fuarının açılışındaki konuşmasına, Kepsut Belediye Başkanı İsmail Cankula teşekkür ederek başladı. İlçede yaklaşık 6 bin metrekarelik pazar alanının bulunduğunu dile getiren Uğur, İlavesiyle toplam 10 bin metrekare alanda fuar yapılıyor. Böylesine büyük bir fuara Kepsut ev sahipliği yapıyor diye konuştu.
     Fuarların, çiftçileri, teknoloji ve tarım makineleriyle buluşturması adına çok önemli olduğunu vurgulayan Uğur, şöyle devam etti:
     Bu fuarın tarım ve gıdanın başkenti Balıkesirde yapılması ayrıca önemli. Balıkesir, 550 bin büyükbaş, 1 milyon küçükbaş hayvanla sektörde ilk sıralarda geliyor. Her türlü sebze ve meyvenin, zeytinin üretildiği, tahıl çeşitlerinin yetiştirildiği bir ilimiz. Gıdanın başkentiyiz. Balıkesirde süt üretimimiz 1 milyon tona yakın. Çiftçiler destekleri soruyordu. Mazot, gübre ve toprak tahliliyle ilgili destekler olan toplam 24 milyon 71 bin 72 lira, bugün çiftçilerimizin hesabına geçmiştir. Hayırlı uğurlu olsun. Yem bitkileri desteği 11 milyon 293 bin 343 lira, çiftçilerimizin hesaplarına geçti.
     Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Dr. Talat Şentürk ise son yıllarda gerçekleştirilen yapısal değişikliklerin sonucu olarak tarımsal Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın (GSYİH), son 10 yılda 23,7 milyar dolardan 62 milyar dolara çıktığını söyledi.
     Tarımsal ticaretin, 7,9 milyar dolardan 32,8 milyar dolara yükseldiğini vurgulayan Şentürk, tarımın, lokomotif sektör haline geldiğini bildirdi.
     Türkiyenin, dünyada 20. büyük tarım ekonomisi konumuna ulaştığına dikkati çeken Şentürk, şöyle konuştu:
     Alınan tedbirler ve uygulanan politikalarla bitkisel üretimde önemli gelişme oldu. Tahıl üretimi, son 10 yılda, yüzde 15 arttı. Tahıl üretimimiz, 30 milyon tondan 35 milyona çıktı. Yağlı tohum üretimimizde yüzde 60lık artış oldu, 1,6 milyon tona ulaştı. Bu rakama pamuk ve mısır dahil değil. Destekler artırıldı, tarımsal kredi faizleri yüzde 59lardan sıfır ile 7,5 aralığına düşürüldü. Tarımsal kredi kullanımı 42 kat arttı. Tarımda yapısal değişikliklerden sonra hedefler belirledik. Tarımsal GSYİHyı 150 milyar dolara çıkarmayı, tarımsal ihracatı 40 milyar dolara yükseltmeyi, tarımsal ekonomik büyüklükte dünyanın ilk 5 ülkesi arasında yer almayı hedef olarak belirledik.
     Şentürk, sertifikalı tohum kullanımında önemli artış sağlandığını belirterek, 2000li yılların başında 145 bin ton olan sertifikalı tohumluk üretimimiz, 650 bin tona yükseldi. 2018 hedefimiz, 1 milyon tona çıkarmak. İhtiyacımızın büyük çoğunluğunun, yüzde 80inin yurt içinden karşılanması hedeflendi dedi.
     Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim Özcan ise son 10 yılda 8,5 milyon ton olan süt üretiminin 16 milyon tona, 420 bin ton olan kırmızı et üretiminin ise 915 bin tona, bal üretiminin ise 70 bin tondan 94 bin tona çıktığını söyledi.
     Birçok tarım ürününde Türkiyenin rakibinin bulunmadığını vurgulayan Özcan, bitkisel üretim ve hayvancılıkta çok daha iyi yerlere gelinmesi için çaba harcandığını kaydetti.
     Çok sayıda ilden ücretsiz servislerin kaldırıldığı, traktör, tarım makineleri, meyve fidanları, sebze tohumları ve gıda ürünlerinin sergilendiği fuar, 3 Mart akşamına kadar gezilebilecek. 550 firma ve temsilcisinin katılımıyla yapılan fuara, 150-200 bin arasında ziyaretçinin gelmesi bekleniyor.
    
     Muhabir: Zafer Akpınar
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Balıkesir Tarım ve Hayvancılık Fuarı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER