Bakırı 30 yıldır kalayla buluşturuyor

Bakırı 30 yıldır kalayla buluşturuyor -Trabzonlu kalaycı ustası Necmi Kaya, gelişen teknolojiye rağmen bakır kap ve tencereleri kalaylamak için yıllardır ocağını söndürmüyor -Kaya: "İnsanlar genellikle süs eşyası olarak aldıkları


TRABZON (A.A) - Burak Altunöz - Trabzonda 30 yıldır kalaycılık yapan Necmi Kaya, gelişen teknolojiye rağmen bakır kap ve tencereleri kalaylamak için ocağını söndürmüyor.
     Tarihi Bakırcılar Çarşısındaki dar atölyesinde mesleğini sürdüren 50 yaşındaki Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işlerinin temelini bakırcılığın oluşturduğunu, bakır kapların yerini alüminyum ve teflon gibi ürünlerin almasıyla birlikte işlerinin bir dönem durma noktasına geldiğini söyledi.
     Son yıllarda süs eşyası olarak ilgi gören bakır kap ve tencerelerin, insanların geçmişe olan özlemi nedeniyle mutfaklarda da yer edinmeye başladığını anlatan Kaya, bu durumun işlerini de olumlu yönde etkilediğini belirtti.
     Dede mesleği olan kalaycılıkta işçiliğin önemli olduğuna değinen Kaya, "Öncelikli olarak kalaylanacak tencere yada kabın bozuk olan kısımlarını çekiç ile düzeltiyoruz. Daha sonra ise kum ve kömür parçaları ile temizleme işleminden geçirilen kaplar odun kömürü ile yanan ocağa getirilir. Burada ısıtılan kaplara kalayın tutması için amonyum klorür yani toz nişadır dökülür. Son olarak biraz daha ısınan kaba kalay sürüldükten sonra pamuk ile her yerine dağıtılır" diye konuştu.
     Bakır kapların kalaylanmadan kullanılması halinde çabuk oksitlendiğini ve zehirlenmelere yol açabildiğine işaret eden Kaya, şöyle devam etti:
     "Mesleğe başladığım ilk yıllarda neredeyse günde 70-80 bakır kap ya da tencere kalaylanması için bırakılırdı. O dönemlerde neredeyse bütün evlerde yemekler bakırda yapılır ve yenilirdi. Teknolojinin gelişmesi nedeniyle özellikle ucuz alınabilen alüminyum ve teflonlar bizim işlerimizi bitme noktasına getirdi. Trabzonda bu mesleği yapan en fazla dört yada beş kişi kaldık. Son bir kaç yıla kadar süs eşyası olarak satın alınan bakır ürünleri, bize gelen işlerden anladığımız kadarıyla artık mutfaklarda da yer alıyor. Bakırdan yenilen yemeklerin lezzetini bilen insanlar özellikle kalay yaptırmak için geliyor. Ayrıca çoğu lokantanın artık yemeklerini bakır ürünleri ile sunması işlerimizin de artmasına vesile oluyor."
    
     -"Körüklü ocakta kalay daha kalıcı oluyor"-
    
     Kaya, ayak gücüyle kullanılan ve bakırın kalaylandığı ocağa hava üfleyerek ateşi sürekli tazeleyen körüklü sistemin kalayın kalıcı olması için önemli olduğunu belirterek, "Çoğu usta artık tüplü sisteme geçti ve öyle kalay yapmayı uygun görüyor ama ben Trabzonda ve muhtemelen bölgede bu sistemi kullanan tek kişiyim. Körükte ayağımızı sürekli hareket ettirdiğimizden ocağa alt bölümden hava geliyor ve ateş tazeleniyor. Ateşin ısı derecesinin tüp ısısından yüksek olmasından dolayı benim bir tencereye yaptığım kalay bir yılı aşkın süre kalırken tüple yapılan kalay altı sonra bitiyor" ifadelerini kullandı.
     Kaya, meslekten fazla bir gelir elde edilememesi nedeniyle çırak bulmanın da neredeyse imkansız olduğunu sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
<< Önceki Haber Bakırı 30 yıldır kalayla buluşturuyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER