Bakanlar Kurulu Toplantısı

Bakanlar Kurulu Toplantısı -Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Arınç: (3) -Acaba bu olaylardan (Suriyedeki) Sayın Kılıçdaroğlunun haberi yok mudur- Sayın Kılıçdaroğlunun ağzından bir insan olarak en azından, bırakın siyasetç


ANKARA (A.A) - Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Suriyede şiddetin 15-16 aydır devam ettiğini, katliamlar yapıldığını belirterek, Acaba bu olaylardan Sayın Kılıçdaroğlunun haberi yok mudur- Sayın Kılıçdaroğlunun ağzından bir insan olarak en azından, bırakın siyasetçi olmayı, bu yaşanan gaddarlığa karşı, Suriye yönetimi ile arası ne kadar iyi olursa olsun, CHP kitlesini temsilen, bunu kınayacak, lanetleyecek bir söz duymak için çok mu beklenecektir- Niçin acaba böyle bir kınamayı CHP Genel Başkanı yapmamaktadır- diye sordu.
     Arınç, Bakanlar Kurulu Toplantısının ardından, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.
     Bir gazetecinin, toplantıda, Doğu Akdenizdeki askeri hareketliliğin görüşülüp görüşülmediğine ilişkin sorusu üzerine, Arınç, bu konunun toplantıda özel olarak görüşülmediğini belirterek, Bunlar önceden kararlaştırılmış bir takım tatbikat veya gösteriler de olabilir. Bunun doğrudan Suriyeyle bağlantısını kurmak kolay kolay mümkün olmayabilir yanıtını verdi.
     Arınç, Suriye konusunda konuşulacak en önemli hususun, 13 Temmuzda Hamanın Tireymse köyünde, Esad yönetimi silahlı güçleri tarafından gerçekleştirilen katliam olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
     Bu konuyu bütün dünya ve Türkiye kınamıştır. Çünkü 200den fazla çocuk, kadın ve erkeğin hedef gözetilerek, vahşice katledilmesine insanlık adına duyarsız kalmak mümkün değildir. Türkiye, Dışişleri Bakanlığı olarak, Sayın Başbakanımızın yaptığı konuşmalarda, bir kısım siyasetçilerin de hakikaten büyük vicdan azabı çekerek bahsetmek zorunda kaldığı bu konuyu hepimiz önemle dikkate almalıyız. Bu olaydan sonra hem Kofi Annan hem BM Genel Sekreteri hem de Rusya ve Çin dışişleri bakanlıkları önemli açıklamalar yapmışlardır. Belki de dünyanın gözünü açan bir olay yaşandı Suriyede ve bunun Annan Planının uygulandığı bir devrede olması elbette üzüntü konularından bir tanesidir.
     Şuna dikkati çekmek istiyorum, bugüne kadar 15-20 bin civarında insanın hayatını kaybettiği, 15-16 aylık Suriyedeki olaylar sırasında Kandil gecelerinde bile katliamlar yaşanmıştır. Son olarak Tireymse köyündeki olaylar bunlardan bir tanesidir. Çocukların başı kesilmiştir, insanlar bir kısmı askerler, bir kısmı Şebbiha milisleri tarafından vahşice katledilmiştir. Acaba bu olaylardan Sayın Kılıçdaroğlunun haberi yok mudur- Sayın Kılıçdaroğlunun ağzından bir insan olarak en azından, bırakın siyasetçi olmayı, bu yaşanan gaddarlığa karşı, Suriye yönetimi ile arası ne kadar iyi olursa olsun, CHP kitlesini temsilen bunu kınayacak, lanetleyecek bir söz duymak için çok mu beklenecektir- Niçin acaba böyle bir kınamayı CHP Genel Başkanı yapmamaktadır- Suriye konusunda Türkiyenin ve hükümetimizin tavrını eleştirebilirsiniz ama en azından halkına katliam yapan birisine bu yaptığın kötülüktür, bu yaptığın iğrençtir, katliamdır demek ana muhalefet partisinin ağzına yakışmıyor mu- Bunun örneğini başka siyasetçiler için de kullanabilirim ama yarından itibaren kurultaylarını yapacaklarına göre Suriye konusunda ne düşündüklerini, olaylardan kimi sorumlu tuttuklarını, Suriyedeki şiddetin durması, silahların susması için CHP olarak neler düşündüklerini elbette farlı biçimde anlatmaları gerekiyor. Baas Partisi ağzıyla konuşmalarının bu sorunun çözümü konusunda hiçbir katkı sağlamayacağını hepimiz biliyoruz.
     Arınç, Rusya veya herhangi bir ülkenin Doğu Akdenizde tatbikat yapıyor olabileceğini ve Türkiyenin bunu engelleme noktasında olmayabileceğini, ancak dikkat edilmesi gereken hususun, Rusya ve Çinin, BM Güvenlik Konseyinde Suriyeye yönelik takınmaya başladığı tavır değişikliği olduğunu vurguladı.
     Özellikle Çinde, şimdi de yaşanan olaylar sebebiyle Rusyadan Suriyeye karşı arka çıkma terk edilmeye doğru gidiyor diyen Arınç, Sayın Başbakanımızın yarından sonra Rusyaya yapacağı ziyaretin bu konuda yeni ufuklar açacağını, Suriyeye karşı yeni yaptırımların gündeme geleceğini rahatlıkla söyleyebilirim ifadelerini kullandı.
    
     (Son)
     Muhabir: Adem Kadam/Ferhat Demircan
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Bakanlar Kurulu Toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER