Bahçeleri saksılara sığdırıyorlar

Bahçeleri saksılara sığdırıyorlar -ALATA Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünde 10 yıl önce başlatılan çalışma sayesinde narenciye ağaçları odun olmaktan kurtuldu -Bahçelerden kökleriyle sökülen ve derin budama yapılarak


MERSİN (A.A) - Zuhal Uzundere Kocalar - ALATA Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünde 10 yıl yıl önce başlatılan çalışma sayesinde narenciye ağaçları, odun olmaktan kurtuldu. Bahçelerden kökleriyle sökülen ve derin budama yapılarak saksılara alınan 25-30 yaşındaki ağaçlar, AVMleri, kafeleri ve evlerin balkonlarını süslüyor.
     ALATA Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Sera Teknolojileri ve Süs Bitkileri Bölümü Başkanı Murat Hocagil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyenin önemli turunçgil üretim merkezlerinden olan Mersin ve ilçelerinde yıllarca portakal ve limon bahçelerinin sökülerek, yerlerine binalar yapıldığını, sökülen ağaçların ise çoğunlukla yakacak odun olarak değerlendirildiğini söyledi.
     Yetişkin ağaçların verimli dönemlerinde kesilmesinin kendilerini üzdüğünü, buradan hareketle portakal ağaçlarını kesimden kurtaracak yöntemler üzerinde çalıştıklarını anlatan Hocagil, şunları kaydetti:
     Bazen üreticiler bahçelerini yenilerken veya bahçedeki ağaçların cinsini değiştirirken de, ağaçlar yok oluyordu. Bu kapsamda 10 yıl önce başlattığımız çalışmayla ağaçları kökünden çıkararak saksılayalım diye düşündük. Artık ağaçları saksılıyoruz. Bu sayede hem şehirlerdeki insanların turunçgil özlemlerini gideriyoruz, hem de ağaçları kesilmekten kurtarıyoruz.
    
     -Sektör oluştu-
    
     Hocagil, ALATAda sektör için örnek olabilecek çalışmalar yaptıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:
     Bu çalışmalardan biri de ağaçları kesilmekten kurtaran çalışmaydı. Bizim bir misyonumuz, vizyonumuz var. Şu kadar bitki türü geliştirelim düşüncesinden ziyade, vatandaşa iş sahası açmayı hedefliyoruz. 10 yıl önce başlattığımız ve başarıyla sonuçlanan çalışmayla kesilen ağaçlar, artık köklerinden çıkarılıp büyük saksılara dikiliyor. Derin budama yapılan ağaç, 1 yıl sonra tekrar meyve veriyor ve satışa hazır hale geliyor. Saksılarla alınan ağaçlarımız AVMleri, kafeleri ve evlerin balkonlarını süslüyor. Bu ağaçlara özellikle Marmara ve İç Anadolu Bölgelerinden yoğun ilgi var. Saksılanan ağaçlar sayesinde bu bölgelerdeki insanlar da narenciyeyi dalında görme şansı buluyor. Örnek olarak başlattığımız bu iş, artık yaygın olarak yapılıyor. Sektöre örnek oldu. 25-30 yaşındaki portakallar, limonlar, mandalinalar artık kesilmiyor, odun olmuyor.
    
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Bahçeleri saksılara sığdırıyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER