Bafrada Tunç Çağı döneminde kullanılan iki

Bafrada Tunç Çağı döneminde kullanılan iki mağara keşfedildi


SAMSUN (A.A) - Kültür ve Turizm İl Müdürü Yüksel Ünal, Bafra ilçesinde Tunç Çağı döneminde savunma amaçlı ve yaşam alanı olarak kullanılan iki ayrı
     mağaranın keşfedildiğini belirtti.
     Ünal AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kabaçukur köyünde Bakacak Kaya yöresi ile Teğpendeliği Kaya yerleşim yerinde M.Ö. 3 binli yıllarda kullanıldığı anlaşılan iki ayrı mağaranın keşfedildiğini söyledi.
     Kabaçukur köyünde kayalık alanların bulunduğu Bakacak kaya mevkisinde daha önceden iskan gördüğü anlaşılan mağaranın keşfedildiğini belirten Ünal, Köyde geçmişte panayır manastırı olarak anılan bilinen alanın üst kısmındaki yol üzerinde keşfedilen mağara bir kaç bölümden oluşuyor. iç içe açılan ve 24 metre kadar ilerlene mağara yerleşmesinde basit kerpiç duvar kalıntı izleri ve dönemine göre iyi kalitede tunç, demir ve geç antik çağ seramikleri bulundu. Mağara, savunma kolaylığı, çevreye hakim stratejik konumu nedeniyle oldukça korunaklı bir noktada ve eski kervan yolu ağlarıyla da ulaşım ağı noktasında olması nedeniyle geçmiş dönemde önemli bir yer olduğunu düşünüyoruz dedi.
     Aynı bölge içinde bulunan Hayat Kaya Mağarasının ise yaşam koşuları, kültürel, sosyal durumu nedeniyle önemli olduğunu kaydeden Ünal, her iki mağaranın Samsun kültür ve turizmine önemli kazançlar sağlayacağını açıkladı.
     Ünal, yeni keşfedilen mağaralarla ilgili olarak arkeolojik sit alanı ilanı çalışmalarına başlandığını kaydetti.
    
     Muhabir: Mehmet Kumcağız
     Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
<< Önceki Haber Bafrada Tunç Çağı döneminde kullanılan iki Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER