Bafrada lahana üreticileri fiyatlardan şikayetçi

Bafrada lahana üreticileri fiyatlardan şikayetçi


SAMSUN (A.A) - Bafra ilçesinde havaların mevsim normallerinin üzerinde gitmesi nedeni ile kışlık sebzelerde verim düşerken, üreticiler verimin düşük, girdilerin yüksek olması nedeni ile zor durumda olduklarını söyledi.
     Türbe köyünde çiftçilik yapan Sabit Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ürettikleri beyaz ve kırmızı lahanada havaların sıcak olması nedeni ile hastalık oluştuğunu ve verimin düştüğünü söyledi.
     Tarladaki tüm ürünleri zarar görmeden topladıklarını ve düşük fiyattan satmak zorunda kaldıklarını belirten Aydın, Bir çuval gübre 65 lira, 45-50 lira çayır gübresi, mazot 4,200 kuruş civarında yani yaptığımız masraf zarar bize. Beyaz lahana şu anda 50 kuruş ila 10 kuruş arasında satılıyor. Kırmızı lahana 10-15 kuruşa, karnabahar ise 25-30 kuruşa satılıyor. Biz üretici olarak zarardayız dedi.
     Bafra Belediyesi Hal esnafından sebze meyve komisyoncusu Eyüp Asan da, havaların sıcak gitmesi nedeniyle kışlık sebzelerin erken ürü verdiğini belirtti.
     Kışlık mahsulü erken geldi, birikti, bir kısmı bozuldu o sebepten para etmedi diyen Asan, beyaz lahananın 10, kırmızı lahananın 10-15 kuruştan piyasaya sürüldüğünü, bunun çiftçinin masrafını dahi karşıladığını ifade etti.
     Asan, Tarım kesimindeki girdilerin yüksek olması, mahsulün ise düşük olması çiftçiyi zor duruma soktu. Dolayısıyla bu durumlar komisyoncuları da etkiliyor, yani istediğimiz parayı kazanamıyoruz, gönderdiğimiz yerlerde de mallarımız satılmıyor. Bu Sadece kışın değil yazın da böyle. Karpuzu biliyorsunuz 10 kuruşa satıldı, çarliston, dolma, biber türleri yine piyasaya 20 kuruş civarında sürüldü. Bafra Ovasındaki çiftçi bu sezon ne zirai ilaççıya para ödeyebilir, ne gübreciye para ödeyebilir, ne fide parası ödeyebilir. Bafra Ovası zor bir sezon geçiriyor diye konuştu.
    
     Muhabir: Özgür Uyaroğlu
     Yayıncı: Dilek Sezen
<< Önceki Haber Bafrada lahana üreticileri fiyatlardan şikayetçi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER