Az sıvı tüketimi böbrek taşı bulunanlarda

Az sıvı tüketimi böbrek taşı bulunanlarda enfeksiyon nedeni -Denizli Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Keçelioğlu: Az sıvı tüketimine bağlı olarak böbrek taşı bulunan kişilerde enfeksiyon riski bulunmaktadır


DENİZLİ (A.A) - Denizli Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Muzaffer Keçelioğlu, az sıvı tüketimine bağlı olarak böbrek taşı bulunan kişilerde enfeksiyon riskinin bulunduğunu bildirdi.
     Keçelioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, aşırı sıcak havalarda terleme nedeniyle vücudun su kaybının fazla olduğunu, idrar miktarının ise azaldığını belirtti.
     İdrarın daha azalmasının zamanla taş oluşumuna ve küçük taşların büyümesine yol açabileceğine işaret eden Keçelioğlu, Ayrıca az sıvı tüketimine bağlı olarak böbrek taşı bulunan kişilerde de enfeksiyon riski bulunmaktadır. Bu yüzden yaz aylarında böbrek taşı olanlar ya da böbrek rahatsızlığı geçirenler daha dikkatli olmalıdırlar. Bu kişiler günde en az 2 litre sıvı almalıdır ki böbreklerine yeterince sıvı gitsin ve enfeksiyon gibi rahatsızlıklar oluşmasın dedi.
     Keçelioğlu, yaz aylarında sıvı kaybı nedeniyle artan böbrek taşı oluşumu ve enfeksiyon riskini önlemek için gün boyu kapalı ortamlarda bulunanların 2 litre, güneşli ortamlarda bulunanların ise 3-4 litreden fazla su içmesi önerisinde bulundu.
     Gece çok sık idrara kalkmanın, idrarın hafif kanlı olması, bulantı ve kusmanın böbrek taşı belirtisi olabileceğini de dile getirerek, şunları kaydetti:
     Bu yüzden eğer birkaç günden uzun süren ağrı, idrar sırasında şiddetli yanma, yüksek ateş gibi belirtiler olursa, hemen bir uzmana başvurmak gerekir. Farklı sebeplere bağlı olarak oluşan böbrek ve idrar yolu taşları, yoğunluğu ve büyüklüğüne göre şiddetli ağrılara yol açabilir. Bazı böbrek ve idrar yolu taşları da oldukça iri olmalarına rağmen hiçbir şikayete yol açmayabilir. Bunları tesadüfen yapılan incelemeler sonucunda teşhis ediyoruz. Bu tür sessiz taşların uzun süre fark edilememesi durumunda ise böbrek çürüme tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Bu yüzden taşı olduğu bilinen hastaların şikayeti olsun ya da olmasın muhakkak rutin kontrollerine gitmeleri gerekiyor.
    
     Muhabir: Mustafa Çiftçi / Mustafa Dermencioğlu
     Yayıncı: Ufuk Kırabalı
<< Önceki Haber Az sıvı tüketimi böbrek taşı bulunanlarda Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER