Aydında zeytin sineği ile mücadele başlatıldı

Aydında zeytin sineği ile mücadele başlatıldı


AYDIN (A.A) - Aydında yaklaşan zeytin sezonu öncesi zeytin sineği ile mücadele çalışması kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından üreticilere 16 bin adet tuzak dağıtıldı.
     Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, üreticilere zeytin ve zeytinyağının verim ve kalitesine olumsuz yönde etki eden zeytin sineğine karşı gerekli tedbirleri almaları için, özellikle ilaçlama güçlüğü ve su sıkıntısı çekilen yerlerde uygulamaya konulan İl Özel İdare kaynaklı proje çerçevesinde, 16 bin adet tuzak dağıtıldığı belirtildi.
     İl Müdürü Salih Köksal, yaptığı açıklamada, il müdürlüğünün yürütmüş olduğu Zeytin Sineği Biyoteknik Mücadele Projesi Kitlesel Tuzaklama Metodu ile zeytin sineği popülasyonunun kontrol altına alınmasını amaçladıklarını belirtti.
     En az 5 hektarlık alanlarda her ağaca birer adet asılan tuzakların, yem ve feromon içeriği sayesinde zeytin sineğini cezbederek etkisiz hale getirdiğini bildiren Köksal, Tuzakların etki süresi Kasım ayı sonuna kadar devam edecek olup, zeytin kenti olan ilimizde bu metodun yaygınlaştırılması hedeflenmektedir. 2 yıldır uygulanan bu proje ile zeytin ve zeytinyağı kalitesinde gözle görülür bir artış sağlandı dedi.
     Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak 2011-2012 yıllarında Zeytin Sineği ile Mücadele Programında Eco-trap ile Biyoteknik Mücadele Projesini uygulamaya alındıklarını anımsatan Köksal, şöyle devam etti:
     Bu proje ile kimyasal ilaç kullanılmadan, zeytin sineği ile mücadele edilmesi amaçlanmıştır. Her ağaca bir tuzak asılarak yürütülen uygulama ile 2,5 ay boyunca zeytin sineğinin zeytin meyvesine vuruk yapması engellenmiş olacaktır. İl Özel İdare kaynakları ile 2011 yılında 25 bin TLye alınan 23 bin adet eco-trap tuzaklar, zeytin üreticilerine dağıtılmış ve başarılı sonuçlar elde edilmiştir. 2012 yılında ise 20 bin TLlik ödenekle 16 bin adet tuzak alımı gerçekleştirilmiş, merkez Kızılcaköyde ilaçlamanın yapılamadığı engebeli, eğimli arazide uygulanmak üzere üreticilere dağıtımı yapılmıştır.
    
     Muhabir: Suat Deniz
     Yayıncı: Ramazan Ercan
<< Önceki Haber Aydında zeytin sineği ile mücadele başlatıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER