Aydında sağanak etkili oldu

Aydında sağanak etkili oldu -Büyük Menderes Nehrinin taşması sonucu bazı ekili alanlar su altında kaldı


AYDIN (A.A) - Aydın ve çevresinde etkili olan sağanak nedeniyle Büyük Menderes Nehri taştı, bazı ekili alanlar su altında kaldı.
     Su taşkını, Germencik Ovakaraağaç köyü, Üzümlü, Turanlar, Reisköy, Uzunkum, Morali, Koçarlı Yeniköy, Bıyıklı ve Söke bölgesindeki tarlalara zarar verdi.
     Büyük Menderes Nehrinin Ovakaraağaçlı köyü ve Yeniköy arasındaki bölümde yer alan köprü de sağanak nedeniyle nehrin taşması sonucu zarar gördü.
     Aydın İl Genel Meclisi Üyesi Mehmet Bozdağ, gazetecilere yaptığı açıklamada, nehirdeki ıslah çalışmalarının iyi yapılmadığı ileri sürdü.
     Çiftçinin zarar gördüğünü dile getiren Bozdağ, Ne yazık ki taşkını önleyemediler. Baraj kapakları açılırsa ne olacak- Tarlalar hatta köyler bile bu gidişle sular altında kalacak dedi.
    
     -Sökede taşkın uyarısı-
    
     Söke Belediyesi yetkilileri de ilçeye bağlı belde ve köylerde anonslar yaparak vatandaşların can ve mal güvenliği konusunda dikkatli olmasını istedi.
     Öte yandan Söke Ovası Sulama Birliği, yağışların devam etmesi nedeniyle bazı barajlardaki doluluk oranının kritik noktaya ulaştığını belirterek, çiftçilere taşkın uyarısında bulundu.
     Birlik Müdürü Ömer Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yapılan uyarıların tedbir amaçlı olduğunu söyledi.
     Çinedeki Adnan Menderes Barajından bir miktar su bırakıldığını dile getiren Yıldız, şöyle konuştu:
     Yağışların devam etmesi nedeniyle dere ve çaylar da Menderes Nehrini tetikliyor. Söke bölgesinde debi yükseliyor. Geçtiğimiz perşembe günü Menderes Nehrinde 5,12 metre olan su yüksekliği cuma günü 5,15 metreye, cumartesi günü de 5,18 metreye yükseldi. Taşkın riski arttı. Herhangi can veya mal kaybının yaşanmaması için çiftçiyi uyarıyoruz. Çine Adnan Menderes Barajından bırakılan suyun Sökeye ulaşmasıyla taşkın riski biraz daha artacak. Çiftçimizin tedbirli olmasını istiyoruz.
    
     -Sarıçayda da suyun yüksekliği artıyor-
    
     Bağarası Çiftçi Mallarını Koruma Başkanı Rıza Arıcı ise son yağışlarla birlikte Sarıçayın yükseldiğini belirterek, Karatlı Ovasının su altında olduğunu dile getirdi.
     Buğday ekili arazilerin tehlike altında olduğuna değinen Arıcı, Eğer yağışlar devam ederse Sarıçay patlar. Çünkü Menderes Nehrinde su seviyesi yükseldi. Sarıçaydan gelen su deşarj olmuyor. Bu da Sarıçayı patlatır. Kısacası yine büyük bir taşkın riski altındayız. Menderes Nehrinin yatak temizliği hızlandırılmalıdır. Yatak temizliği yapılmadığı sürece bu taşkınlar devam edecektir diye konuştu.
    
     Muhabir: Necip Uyanık / Muzaffer Yavaşoğlu / Suat Deniz / Efsun Yılmaz
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Aydında sağanak etkili oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER