Avrupanın vazgeçilmez üzümü Çal Karası

Avrupanın vazgeçilmez üzümü Çal Karası -Sofralık, şaraplık, kurutmalık olarak tüketilen adını yetiştirildiği ilçeden alan Çal Karası üzümünün Almanya, Litvanya, İngiltere, Hollanda gibi Avrupa ülkelerinde aranan üzüm haline


DENİZLİ (A.A) - Sofralık, şaraplık, kurutmalık olarak tüketilen adını yetiştirildiği ilçeden alan Çal Karası üzümünün Almanya, Litvanya, İngiltere, Hollanda gibi Avrupa ülkelerinde aranan üzüm haline geldiği bildirildi.
     Çal Ziraat Odası Başkanı Ömer Ayhancı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Denizli genelindeki çekirdekli bağ alanlarında Razaki, Çal Karası, Ekse Karası, Kaleçik Karası gibi üzüm çeşitlerinin yetiştirildiğini söyledi.
     Çal Karasının büyük bir kısmının Çalda yetiştirildiğini ifade eden Ayhancı, Ekonomisi tarıma dayalı Çal ilçesindeki dikili alanların yüzde 51i bağlarla kaplı. Doğal şartların uygun olması sebebiyle bağcılık, yöre halkımızın uzun yıllardır beri geçim kaynağıdır. Bugün yöre bağlarında 36 çeşit üzüm yetiştirilmekte olup en önemlisi yöre adıyla anılan Çal Karasıdır. Bunun yanında kasım ayına kadar hiç bozulmadan kalan Sultaniye cinsi üzüm yöreye has önemli türlerdendir. Yetiştirilen üzümler özelliklerine uygun olarak şaraplık, sofralık, kurutmalık, pekmezlik, sirkelik gibi ürünlerle işlenerek kullanılıyor dedi.
     İlçede 206 bin dekar bağ alanının bulunduğunu belirten Ayhancı, 1971 yılından günümüze kadar Çal üzümünün sesini dünyaya duyurmak için festivaller düzenliyoruz. Festivallerimiz bizi amacımıza ulaştırdı, çünkü ismini ilçemizden alan Çal Karası, Almanya, Litvanya, İngiltere, Hollanda, Fransa gibi Avrupa ülkelerinin aranan üzümü oldu diye konuştu.
    
     Muhabir: Mustafa Çiftçi
     Yayıncı: Ramazan Ercan
<< Önceki Haber Avrupanın vazgeçilmez üzümü Çal Karası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER