Avrupadaki kriz Türk konfeksiyoncusuna yaradı

Avrupadaki kriz Türk konfeksiyoncusuna yaradı -Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Kızılgüneşler: Avrupaya yapılan ihracatlarda toparlanma var, yılı eksiye düşmeden kapatmayı umuyoruz -Stok riskin


İZMİR (A.A) - Tolga Albay - Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Kızılgüneşler, Avrupaya yapılan ihracatlarda toparlanma var, yılı eksiye düşmeden kapatmayı umuyoruz dedi.
     Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Kızılgüneşler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sektörün en büyük alıcısı olan Avrupa bölgesinde yaşanan ekonomik krizler ve durgunluğun ağustos ayına kadar ihracatı olumsuz etkilediğini, toplam satışta geçen yıla göre gerilemeler görüldüğünü kaydetti.
     Eylül ayı ile birlikte sektör ihracatının tekrar yükselişe geçtiğini, ihracatta yüzde 24lük artışın ardından ekim ayının ilk yarısında da yüzde 20ler civarında yükselmenin görüldüğünü kaydeden Kızılgüneşler, şöyle konuştu:
     Ağırlıklı olarak Avrupa pazarına çalışan Ege Bölgesinde yeniden bir hareketlilik yaşanıyor. Sipariş sayıları eski ritmine kavuştu. Şu anda tüm kapasiteler dolu. Krize rağmen bu yükselişin ardında Avrupalı alıcıların riske girmek istememesi yatıyor. Uzakdoğulu üreticilerle genelde büyük ölçekli ve uzun teslimat sürelerine dayanan anlaşmalar imzalayan Avrupalı alıcı, krizle birlikte stok riskine girmek istemiyor. Bu nedenle daha küçük ölçekli ve hızlı teslimatlara dayanan firmalara dönüyor. Bu tercihin de tek adresi Türkiyedir.
     Gelen siparişler nedeniyle birçok atölyenin bayram tatilinde de çalışacağını, yıl sonunu kadar da hareketliliğin devam edeceğini tahmin ettiklerini dile getiren Kızılgüneşler, Avrupaya yapılan ihracatlarda toparlanma var, yılı eksiye düşmeden kapatmayı umuyoruz. Stok riskine girmek istemeyen Avrupalı alcı Türk firmalarını tercih ediyor dedi.
     Libya ve Irak gibi ülkelerde ithalat rejimlerinin serbestleşmesiyle bavul ticareti payının azaldığını ifade eden Kızılgüneşler, Halen bir çok ülkede kambiyo rejimi yok, bankalarla ilgili sıkıntılar var. Bunların giderilmeye başlanması ticareti olumlu etkileyecek diye konuştu.
     Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre hazır giyim ve konfeksiyonda Eylül ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 24 artarak 1 milyar 373 milyon dolar olurken, 9 aylık ihracat geçen yıla göre yüzde 2,7 gerilemeyle 12 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.
    
     Muhabir: Tolga Albay / Ramazan Ercan
     Yayıncı: Ömer Erim Baştimar
<< Önceki Haber Avrupadaki kriz Türk konfeksiyoncusuna yaradı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER