Atçılık

Atçılık -"Gölgesiyle yarışan at"ın tayları tescilleniyor -Kazandığı koşularla efsaneleşen ve 2010da sağlık sorunları nedeniyle yarış hayatı biten ve Türk atçılığına aygır olarak hizmet eden "Turbo" isimli atın, Falez adlı yav


ESKİŞEHİR (A.A) - Kazandığı koşularla efsaneleşen ve 2010da sağlık sorunları nedeniyle yarış hayatı biten ve Türk atçılığına aygır olarak hizmet eden "Turbo" isimli atın, yavrusundan kan alınarak tescil işlemleri başlatıldı.
     Eskişehirin Mahmudiye ilçesinde bulunan Türkiye Jokerler Kulübüne bağlı Mahmudiye Arap Atı Pansiyon Harasında şampiyon at Turbonun Belkıs adlı safkan arap atı ile aşımı sonucunda Mart ayının 8inde doğan ve sahibinin Falez adını verdiği tay tescillenmek için veteriner hekimler tarafından incelendi.
     İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Halil Çankaya, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Mahmudiye ilçemizin, at yetiştiriciliğinde çok önemli bir yeri var. Tescil işlemleri, atın daha tayken ırkının ve kanının kontrolü açısından yapılıyor. Eskişehirde yılda yaklaşık 400 atın tescilini yapıyoruz. Burada Turbonun tayını tescilini gerçekleştireceğiz. Atçılıkla ilgilenenler, Turboyu yakinen tanıyacaktır. Yarışlarda 32 koşunun 27sinde birincilik almış süper bir at" ifadelerini kullandı.
    
     -Turbonun değerine paha biçilemez-
    
     Turbo isimli atın sahibi Erdim Düzarat ise atın hem Türkiyenin hem de Eskişehirin gururu olduğunu belirterek, "Turbo bana ve Eskişehire çok güzel başarılar gösterdi. Bundan sonrada taylarıyla başarısını devam ettirecek. Her sene 80-90 tane aşım yapıyor. Bu demektir ki 2015 yılında en az 50-60 civarında tayı koşacak. Böylelikle, Turbo ismi kolay kolay unutulmayacak. Bütün gayem bunun gibi başka bir at daha yetiştirmek" diye konuştu.
     Gazetecilerin "Turbo"nun değerini sorması üzerine, "Değeri biçilmez" diyen Düzarat, "Yurtdışından bu atı çok istediler. Bakanlığımızda müsaade etmedi. Böyle bir kan hattının yurt dışına gitmesini istemediler. Parayla ölçülebilecek bir değer değil" dedi.
     Konuşmaların ardından Turbonun tayı Falezin özelliklerinin belirlenmesi için veteriner hekimler taydan kan alarak, vücut yapısı hakkındaki bilgilerini kaydetti.
     Jokeyi Halis Karataşın "Gölgesiyle yarışıyor" dediği "Turbo"nun Falez adlı tayı, Ankaranın Etlik Mahallesinde bulunan laboratuvarda yapılan testlerin ardından onay verilmesi sonucunda tescilini alacak. Tescilini alması beklenen Falez, gelecekte hipodromlarda şampiyonluk için koşacak.
    
     Muhabir: Hicret Özkan
     Yayıncı: Mürsel Çetin

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER