Atatürkün vefat yıl dönümü onun için

Atatürkün vefat yıl dönümü onun için ayrı önem taşıyor -Atatürkün cenaze namazını kıldıran 2. Diyanet İşleri Başkanı Şerafettin Yaltkayanın torunu Yrd. Doç. Dr. Şerafettin Yaltkaya: -Büyük babam gelmiş geçmiş en büyük devlet ada


ANTALYA (A.A) - Hüseyin Kanber - Atatürkün cenaze namazını kıldıran 2. Diyanet İşleri Başkanı Şerafettin Yaltkayanın torunu Yrd. Doç. Dr. Şerafettin Yaltkaya, büyük babasının gelmiş geçmiş en büyük devlet adamlarından birinin cenaze namazını kıldırdığı için onur duyduğunu söyledi.
     Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Atom ve Molekül Fiziği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şerafettin Yaltkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her 10 Kasımda ailece farklı duygular yaşadıklarını söyledi.
     Atatürkün cenazesini aynı adı taşıdığı ve büyük babası olan 2. Diyanet İşleri Başkanı Şerafettin Yaltkayanın kıldırdığını anlatan Yaltkaya, Atatürkün Türk milletinin gönlünde elbetteki önemli bir yeri vardır. Büyük babam gelmiş geçmiş en büyük devlet adamlarından birinin cenaze namazını kıldırdığı için onur duyuyoruz dedi.
     Her 10 Kasımda hem Atatürkü hem de cenaze namazını kıldıran büyük babamı rahmetle anıyoruz diyen Yaltkaya, 10 Kasım bizim için ayrı bir yere sahip. İki duygu var bizde. Bir yandan büyük bir devlet adamını kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Diğer yandan bu kişinin cenazesini kıldıran kişinin torunları olduğumuzu bilmek farklı duyguların yaşanmasına neden oluyor diye konuştu.
    
     -Atatürkün cenaze namazı kılınmadığı iddiası doğru değil-
    
     Yaltkaya, Atatürk vefat ettiğinde babasının 9 yaşında olması nedeniyle çok fazla bir şey anımsamadığını belirterek, o dönemde 22 yaşında olan amcası Arif Yaltkaya ve halası Selma Uluçun Atatürkün vefat ettiği dönemle ilgili anılarını anlattıklarını söyledi.
     Atatürkün cenaze namazının kılınmadığıyla ilgili zaman zaman iddialar ortaya atıldığını kaydeden Yaltkaya, O dönemle ilgili belge ve dokümanlar bunu yalanlıyor. Ben o dönemin şahitlerinden bunları dinledim. Atatürkün bizzat cenaze namazını kıldıran dedemin yanı sıra, tabutu taşıyan 12 generali ve Atatürkün son günlerinden vefatına kadar geçen aşamaların yer aldığı zabıt defterlerinde bunların yazdığını biliyorum. Tarihçi değilim, ama bu bilgiler zaten kitaplarda ve o dönemin gazetelerinde yer alıyor dedi.
    
     -Cenaze namazına belirli sayıdaki kişi katılmış-
    
     Amcası Arif Yaltkayanın Atatürkün cenaze töreni takip ettiğini, cenaze namazının 19 Kasımda kılındığını anlattığını ifade eden Yaltkaya, şunları söyledi:
     Amcam Atatürkün cenazesinin katafalka konulduğunu ve ziyarete açıldığını anlattı. Türkiyenin dört bir yanından ve diğer ülkelerden ziyarete katılmış. Yoğunluk nedeniyle zaman zaman izdiham yaşandığını söyledi. Bana çok ilginç gelen bir detay var. Atatürkün cenazesine katılmak üzere İstanbula gelen 11 yabancı uyruklu kişi, yaşanan izdiham sırasında hayatını kaybetmiş.
     Yaltkaya, Atatürkün cenaze namazının belirli sayıdaki kişi tarafından kılındığını vurgulayarak, Dönemin yöneticileri izdiham endişesi ve ailesinin isteği üzerine bu kararı almışlar. Cenaze namazının camide kılınmasının izdiham nedeniyle mümkün olmayacağı görüşü hakim olmuş. Cenaze namazı Dolmabahçe Sarayında kılınmış. İnsanlar Atatürkün cenazesini görebilmek için minareleri bile çıkmış. Bunları o dönemin fotoğraflarında görmek mümkün diye konuştu.
     Yaltkaya, şöyle devam etti:
     Atatürkün laiklikle ilgili yaptığı çalışmalar var, ama dindar biri. Dinle ilgili yazılmış düşünceleri var. Halkın dini daha iyi anlayabileceğini düşünerek Türkçe ezan gibi bazı çalışmalar yapmış. Bu sırada biraz çekiniliyor. Devlet cenaze namazı kıldırır mı, ya da buna öncülük eder mi- İnanç kişinin kendisiyle ilgili bir durum. Bu nedenle ailesinin görüşü alınmış. Makbule Hanımın cenaze namazının kılınmasını istemesi üzerine bu kez nerede kılınacağı gündeme gelmiş. Bunun üzerine dedemden görüş alınmış. Dedem de Temiz bir yerinde cenaze namazı kılınabilir diye cevap vermiş. Dönemin Diyanet İşleri Başkanı Rıfat Börekçinin de oluruyla cenaze namazını büyük babam kıldırmış.
    
     -Ord. Prof. Şerafettin Yaltkaya kimdir--
    
     İstanbulda 1879 yılında doğan, ilk tahsilinden sonra hafızlık eğitimi alan Şerafettin Yaltkaya, Davutpaşa Rüştiyesi ve Darül Mualliminden mezun oldu. 1909 yılında Arapça eğitimi yapan Darül İlim ve Talimde ders vermeye başlayan Yaltkaya, sonraki yıllarda çeşitli yüksekokullarda dini dersler okuttu. 1924 yılında Darül-Fünun İlahiyat Fakültesine Kelam Tarihi Müderrisi, daha sonra İslam Dini ve Felsefesi alanında ordinaryüs profesör oldu. 1942 yılında Diyanet İşleri Başkanlığına getirilen Yaltkaya, 23 Nisan 1947de vefat etti.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Atatürkün vefat yıl dönümü onun için Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER