Atalarını rekor denemesiyle anacaklar

Atalarını rekor denemesiyle anacaklar -Çerkez Sürgününe dünyanın dikkatini çekmek isteyen Kafkas dernekleri, sürgünün 149. yıl dönümünde Samsunda sahilde 4 bin meşale yakarak, hem rekor denemesi yapacak hem de atalarını anacak -


SİVAS (A.A) - Önder Felek - Türkiye genelindeki Kafkas dernekleri, dünyanın dikkatini Çerkez Sürgününe çekmek için sürgünün 149. yıl dönümünde Samsunda sahilde 4 bin meşale yakarak, hem rekor denemesi yapacak hem de atalarını anacak.
     Sivas Kuzey Kafkas Kültür Derneği Başkanı Vahap Baygüneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1966 yılından kurulan derneklerinin 2003 yılına kadar faaliyetlerini bağımsız olarak sürdürdüğünü, 2003ten itibaren ise Kafkas Dernekleri Federasyonu bünyesinde çalışmalarının devam ettiğini belirtti.
     Kafkas kültürünü yaşatmaya çalıştıklarını ifade eden Baygüneş, Çerkez Sürgünü dolayısıyla her yıl 21 Mayısta anma programları düzenlediklerini, bu yıl da federasyona bağlı 55 derneğin sürgünü çeşitli etkinliklerle anacağını söyledi.
     Baygüneş, 21 Mayısta insanlık tarihindeki en büyük trajedilerden birinin yaşandığını aktararak, şöyle konuştu:
     21 Mayıs 1864, Çerkez halkına büyük devletlerin ve Çarlık Rusyasının stratejik hedefleri doğrultusunda uygulanan soykırım ve sürgünün yıl dönümüdür. Yüzyıldan uzun süre Çerkezlere boyun eğdiremeyen Rusya, Çerkezleri imparatorluğun diğer bölgelerine veya Osmanlı topraklarına sürgün etmeye karar verdi. Çerkeslerin büyük bir kısmı çok kısa bir sürede ana yurdundan korkunç koşullarda sürgün edildi. Sürgün edilenlerin üçte biri sürgün yollarında açlık ve hastalıktan hayatını kaybetti.
     Ana yurtlarından sürgün edilen 1 milyon 700 bin Çerkezden 500 bininin sürgün yolunda şehit düştüğünü dile getiren Baygüneş, tüm baskılara, dağılmışlığa ve acılara karşın Çerkezlerin varlıklarını ve kimliklerini koruduğunu, 21 Mayısı ve ana yurtlarını hiçbir zaman unutmadıklarını kaydetti.
    
     -Rekor denemesi-
    
     Kafkas Dernekleri Federasyonu öncülüğünde sürgünü bu yıl farklı bir anma programıyla dünya kamuoyunun gündemine getirmek istediklerini söyleyen Baygüneş, Bu yıl 21 Mayıstaki anmanın yanı sıra 25 Mayısta da Samsunda program tertip edilecek. Atalarımızın anısına sahilde 4 bin meşale yakmayı planlıyoruz. 3 bin 777 olan en fazla meşale yakma rekorunu kırarak, Guinnes Rekorlar Kitabına gireceğiz. Yeni nesillerin sürgünü unutmaması ve dünyaya sesimizi daha fazla duyurmak için böyle bir şeye kalkıştık diye konuştu.
     Baygüneş, rekor denemesi ve anma programı için gerekli izinlerin alındığını ve başvuruların yapıldığını bildirerek, Kafkas halklarını 25 Mayısta Samsunda düzenlenecek anmaya davet etti.
    
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Atalarını rekor denemesiyle anacaklar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER