Artvin Kalesi ışıklandırıldı

Artvin Kalesi ışıklandırıldı


ARTVİN (A.A) - Artvinin simgesi durumunda olan Artvin Kalesi ışıklandırıldı.
     Artvin Valiliğinin girişimleri, Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün ortak çalışması sonucu hazırlanan aydınlatma projesi kapsamında Artvin Kalesi ışıklandırıldı.
     Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Çoruh Nehrinin tabanından 70 metre yükselen ana kaya üzerine kurulan ve kitabesi bulunmayan Artvin Kalesinin ışıklandırıldığı belirtildi.
     Köprübaşı mevkisinde bulunan kalenin yapım tarihinin kesin olarak bilinmemesine rağmen 10. yüzyılda inşa edildiğinin tahmin edildiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
     Kalede küçük bir şapelin varlığı, Ortaçağda yörede yaşayan Hristiyan medeniyetince yani Bagratlılar tarafından 10. yüzyılda kurulmuş olduğu savını güçlendirmektedir. Kalede, Osmanlılar döneminde de kullanılan kale günümüze sağlam ulaşmış olup, içinde 1 adet su deposu (sarnıç) ve küçük bir kilise (şapel) bulunmaktadır. Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Ait Katkı Payına dair yönetmelik gereği emlak vergisinden kesilen ve İl Özel İdaresi hesaplarına aktarılan ödenek kullanılarak Artvin Kalesinin ışıklandırılması projesi gerçekleştirildi.
     Açıklamada, Artvin Kalesinin, İl Özel İdaresine tahsis işlemlerinin devam ettiği, tahsis sağlandıktan sonra kaleye patika bir yol bağlantısı kurularak ziyarete açılmasının planlandığı bildirildi.
    
     Muhabir: Bayram Sarayoğlu
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber Artvin Kalesi ışıklandırıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER