Artvinde Sosyal Güvenlik Reformu Konferansı

Artvinde Sosyal Güvenlik Reformu Konferansı -SGK Başkan Yardımcısı İlhan: Yapılan hesaplamalar reformun kaçınılmaz olduğunu göstermiştir Eğer reform gerçekleşmemiş olsaydı, emekli sayısının ve büyüme oranlarının artı


ARTVİN (A.A) - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Yadigar Gökalp İlhan, Sosyal Güvenlik Reformuna ilişkin, Yapılan hesaplamalar reformun kaçınılmaz olduğunu göstermiştir dedi.
     İlhan, Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) Nihat Gökyiğit Kültür Merkezinde düzenlenen Sosyal Güvenlik Reformunun Yansımaları ve Sosyal Güvenlikte Teşvik Uygulamaları konulu konferansta, 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kanununun ardından, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun yürürlüğe girdiğini belirtti.
     Bugüne kadar çok sayıda düzenleme yapılarak işveren, çalışan ve emeklilerimize daha etkin, adil ve eşit haklar sağlayan bir sistemin kurulmasına gayret ve özen gösterilmiştir diyen İlhan, 1 Ocak 2012 tarihi itibarıyla yeşil kartlıların SGKya devrinin gerçekleştirildiğini, sosyal güvenlik ve sağlık hizmetlerinin böylece tek elde toplandığını söyledi.
     İlhan, reformun ana parametrelerinin yaş ve ilgili değişiklikler olduğuna değinerek, aylık bağlama oranlarında, prim ödeme gün sayılarında ve güncelleme katsayısında değişiklikler yaşandığını ifade etti.
     Emeklilik sistemindeki açıkların ülkenin geleceği açısından önemli olduğunu vurgulayan İlhan, Emeklilik sistemi açıkları sadece Sosyal Güvenlik Kurumunu değil herkesi ilgilendiriyor. Ülkemizin geleceği açısından çok önemli bir konu diye konuştu.
     SGK Başkan Yardımcısı İlhan, söz konusu reformun hesaplamalar sonucunda gerçekleştirildiğine işaret ederek, şunları söyledi:
     Yapılan hesaplamalar reformun kaçınılmaz olduğunu göstermiştir. Eğer reform gerçekleşmemiş olsaydı, emekli sayısının ve büyüme oranlarının artışına rağmen yüzde 4ler seviyesinde olan açıkların yüzde 7lerin üstüne çıkacağı öngörülmekteydi. Oysa reform ile bu açığın 2030lu yıllardan sonra yüzde 2lere kadar düşmesi mümkün olabilecektir. Yapılan düzenlemeler sonrasında 2007 ve 2012 yılları arasındaki açıkların gayrisafi yurt içi hasılaya oranlarına baktığımızda yüzde 3lerden yüzde 1,2lere düştüğünü görmekteyiz. Orta ve uzun vadede olumlu anlamda bunun etkilerini hissedeceğimizi biliyoruz
     İlhan, halktan destek alan önemli bir reform süreci geçirildiğini de kaydetti.
    
     Muhabir: Serhat Çağdaş / Tuncay Bekar
     Yayıncı: Murat Taydaş
<< Önceki Haber Artvinde Sosyal Güvenlik Reformu Konferansı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER