Araç sahiplerine egzoz gazı emisyon ölçümü

Araç sahiplerine egzoz gazı emisyon ölçümü uyarısı


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Araç sahiplerinin mağdur olmamaları için egzoz gazı emisyon ölçümlerini yaptırmaları ve kendilerine verilecek ölçüm pulu, ruhsatlarıyla ölçüm sonuçlarını yanlarında bulundurmaları gerektiği bildirildi.
     İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, sayıları sürekli artış gösteren motorlu taşıtların özellikle kent merkezlerinde hava kirliliğine neden olan önemli kaynaklardan biri olduğu motorlu taşıtlardan kaynaklanan egzoz emisyonlarının azaltılmasında egzoz gazı emisyon ölçümleri ve denetimlerinin büyük önem taşıdığı belirtildi.
     İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün yetki alanına giren egzoz emisyon kontrollerinin düzenli aralıklara kent merkezi ve diğer yerleşim birimlerimizde yapıldığının ifade edildiği açıklamada şunlar kaydedildi:
     Yapılan yol kontrollerinde egzoz emisyon ölçüm pulu, ölçüm ruhsatı, ve en son yapılan egzoz ölçüm sonuçlarının araçta bulunup bulunmadığı kontrol edilmektedir. Gerekli durumlarda tutulan tutanak doğrultusunda 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca 2012 yılı için ölçüm yapılması gereken periyotlarda egzoz gazı emisyon ölçümünü yaptırmadığı tespit edilen motorlu kara taşıt sahiplerine 782 lira, yönetmeliklerle belirlenen standartlara aykırı emisyona sebep olan (yerinde yapılan ölçümde sınırların üzerinde duman çıkaran) motorlu kara taşıt sahiplerine ise bin 567 lira idari para cezası uygulanması gerekmektedir. Bu doğrultuda taşıt sahiplerinin mağdur olmamaları için egzoz gazı emisyon ölçümlerini yaptırmaları ve kendilerine verilecek ölçüm pulu, ruhsatları ile ölçüm sonuçlarını yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.
     Açıklamada, motorlu taşıt egzoz gazı emisyon ölçüm pulu bedelinin, 2012 yılı için 28 lira, motorlu taşıt egzoz emisyon ruhsatı bedelinin ise 4 lira olarak belirlendiği vurgulandı.
    
     Muhabir: Mustafa Güngör
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Araç sahiplerine egzoz gazı emisyon ölçümü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER