Arab, Arami ve Asuri Birliği Platformu

Arab, Arami ve Asuri Birliği Platformu Sözcüsü Binbay: "Türkiyede bir tek kültürel ve etnik sorun varmış gibi bir algı oluştu"


DİYARBAKIR (A.A) - Arap, Arami ve Asuri Birliği Platformu Sözcüsü Yavuz Binbay, "Türkiyede bir tek kültürel ve etnik sorun varmış gibi bir algı oluştu" dedi.
     Arap, Arami ve Asuri Birliği Platformu Sözcüsü Yavuz, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyetinde (GGC) düzenlediği basın toplantısında, Türkiyede 7 milyona yakın Arap, Arami, Süryani, Keldani ve Mıhallemi kökenli insanın yaşadığını savundu.
     Ülke nüfusunun yüzde 10unu oluşturan bu insanların yerel bazda bazı derneklerinin olmasına rağmen kapsamlı bir temsilinin bulunmadığını ifade eden Binbay, Türkiye Arab-Arami-Asuri Birliği Derneğini Türkiye Cumhuriyetinin dört kurucu unsurundan biri olan Arap ve Aramilerin temsilini sağlamak amacıyla kurduklarını söyledi.
     Bilinenin aksine Arap, Arami, Asuri ve Keldanilerin bir yerlerden göç etmiş halklar olmadığını ifade eden Binbay, şöyle dedi:
     "Türkiyede gelinen süreçte bir değişim ve dönüşüm dönemine girildi. Son dönemlerde, Türkiyede bir tek kültürel ve etnik sorun varmış gibi bir algı oluştu. Tabii ki Kürt kardeşlerimizin ve diğer etnik grupların haklı taleplerini meşru görüyor ve destekliyoruz ama paylaştığımız coğrafyayı 1923lerde Türk kardeşlerimizin yaptığı gibi tek başına sahiplenme ve diğerlerini görmezlikten gelme, ret, inkâr veya yok sayma politikasını hiçbir hal ve şartta haklı gösteremez ve kabul edilemez. Bir halkı yok saymak, haklı olarak varlığını kanıtlama mücadelesini meşrulaştırır. Bunu Kürt kardeşlerimiz kendi tecrübeleriyle çok iyi bilmektedirler. Bu sebeple meşru mücadelemizde tüm kardeşlerimizle meşru zeminde birlikte mücadele etmeyi öneriyoruz. Biz de ağır bedeller ödedik. Türk, Kürt, Süryani, Ermeni ve diğer kardeşlerimizin en zor dönemlerinde yanlarında yer almayı sürdürdük, sürdüreceğiz. Şimdi de bu kardeşlerimizin, bizim haklı mücadelemizde yanımızda yer almalarını, bizleri yok sayan politikalara karşı bize destek vermelerini bekliyoruz. Bizim amacımız, varlığımızdan kaynaklanan demokratik ve kültürel haklarımızın tanınması aynı zamanda Türkiye genelinde 7 milyon, bölgede 3-4 milyona varan varlığımızın yok sayılmamasıdır.
    
     Muhabir: Mehmet Çakan / Özgür Ayaydın
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Arab, Arami ve Asuri Birliği Platformu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER