Antalyada Yerel Medya, Sorunlar ve Çözüm

Antalyada Yerel Medya, Sorunlar ve Çözüm Önerileri Paneli -AGC Başkanı Yeni: -Ehil olmayan insanlara ehil insan gibi gazetecilik yetkisinin verilmesini çok tehlikeli bir şey olarak görüyorum


ANTALYA (A.A) - Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı Mevlüt Yeni, Ehil olmayan insanlara ehil insan gibi gazetecilik yetkisinin verilmesini çok tehlikeli bir şey olarak görüyorum dedi.
     Akdeniz Üniversitesi ve Antalya Gazeteciler Cemiyetinin (AGC) işbirliği ile Antalyada Yerel Medya, Sorunlar ve Çözüm Önerileri konulu panel, Olbia Kültür Merkezinde yapıldı.
     Moderatörlüğünü Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Arıkın yaptığı panelin açılışında konuşan Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, toplumların gelişimi dikkate alındığında iletişimin bu gelişimde büyük rolü olduğunu söyledi. Haber alma kaynağının çeşitlenmesinin, gelişmesinin ve zenginleşmesinin çok önemli olduğunu kaydeden Kurtcephe, bugün dünyanın herhangi bir yerinde yaşanan olaydan herkesin kolaylıkla haberdar olabildiğine dikkati çekti.
     Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı Mevlüt Yeni, panelde yaptığı konuşmada, AGC olarak yerel medyanın güçlenmesi ve gelişmesi için çeşitli işbirlikleri yaptıklarını söyledi. Yapılan toplantılarda konuşulanların eyleme geçmesi gerektiğini vurgulayan Yeni, konuşulanların masada kalmaması için gayret göstereceklerini belirtti. Antalyada yerel gazete sahiplerinin gazeteciliğin içinden gelmesinin çok büyük bir şans olduğunu dile getiren Yeni, meslektaşlarının bunu doğru kullanması gerektiğini kaydetti.
     Medyayın şantaj aracı olarak kulanılması durumunda gelişemeyeceğine dikkati çeken Yeni, Özgürlükten gelişmişlikten söz ediyoruz. Ama bizim sapla samanı birbirinden ayırmamız lazım. Medya çok güçlü bir yapıya sahip. Ama siz medyayı kendinize bir şantaj ve reklam aracı olarak veya medyayı kendinize basamak olarak kullanırsanız, o medyanın gelişmesi mümkün değil. diye konuştu.
     Medyanın içine, toplumda kendine yer edenmek isteyenlerin girdiğini anlatan Yeni konuşmasını şöyle sürdürdü:
     İllegal bir işe karışmış birisi, toplumda kendine yer edinmek için gazete veya bir televizyonun sahibi olmak istiyor. Bunu yapmak çok kolay. Medyanın içinde ciddi bir canavar doğmuş oluyor. Bizim kendi özgürlüklerimizi korumanın yolu yine bizden geçiyor. Medyayı dizayn edecek yapı, yine medya çalışanlarıdır.
     Ajans, gazete ve radyo olmak üzere tüm medya yöneticilere çağrı yapan Yeni, Artık yeni alaylı sokmayın kurumlara. Eline fotoğraf makinesini alıp (Beni işe alın, ben para da istemiyorum) diyen kişi bir yerel gazetenin işine gelebilir, o ucuz kişi ama onu almayın. O bir canavardır bunu unutmayın. Ehil olmayan insanlara ehil insan gibi gazetecilik yetkisinin verilmesini çok tehlikeli bir şey olarak görüyorum. dedi.
    
     -Ülkemizde de basın özgürlüğü tartışılıyor-
    
     Alanya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Dim, bugün dünyada gerçek anlamda basın özgürlüğünün konuşulacağı ülke sayısının iki elin parmaklarını geçemeyeceğini savundu. Dim, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütünün endeksine göre basın özgürlüğü sıralamasında Türkiye 179 ülke arasında 148inci oldu. Yine Freedom Houseun (Özgürlük evi) endeksine göre basın özgürlüğü sıralamasında Türkiye 197 ülke arasında 117nci sırada bulunuyor. Yani bizim ülkemizde de basın özgürlüğü tartışılıyor dedi.
     Yerel medyanın özgürlüğünün, ekonomik kaygılar kadar olduğunu belirten Dim, Yerel medya habercilik anlamında bir mülki amirin veya belediye başkanının hoşuna gitmeyen bir şey yazarsa ya ilanı keserler ya reklam vermezler ya da aldığı gazeteyi iptal ederler. Bu bir sansür örneğidir, yani ekonomik yaptırımdır diye konuştu.
     Yaygın medyada ciddi anlamda bir kartelleşmenin söz konusu olduğunu ileri süren Dim, yerel medyada ise böyle bir şeyin söz konusu olmadığını, aksine insanların ekonomik zorluklarla mücadele ettiğini savundu.
     Akdeniz Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Selami Şahin, bireyin özgür olmasının basını özgür kıldığını kaydetti. Yerel gazeteyi bilmeyen insanlar olduğunu belirten Şahin, gelinen noktada sosyal medyanın daha çok bilindiğini ve kullanıldığını kaydetti. Görsel medyanın gençlerin ilgisini çektiğini ifade eden Şahin görsel medyada gençlerin hayatlarını kolaylaştırdığını ancak bilgi alanının oluşamadığını bildirdi. Şahin, gençlerin mukayese yeteneğinin zayıf olduğunu ve bilginin araştırılıp, teyit edilmediğinden şikayetçi oldu.
     Hürses Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Derya Uğural da yerel basının tek sorununun merak etmemek olduğunu söyledi. Uğural, Merak etmezseniz, soru sormazsınız. Soru sormadığınız zaman tanımazsınız. Tanımadığınız bir şeyi sevme şansınız hiç yok. Sevmediğiniz bir şeyi de sahiplenemezsiniz. İşte herşey bu noktada başlıyor dedi.
     Basının gerçek gücünün arkasındaki holdingler değil, okuyucular olduğunu vurgulayan Uğural, okuyucuların da gazeteye sahip çıkmasının önemine işaret etti.
     AGC Başkanı Mevlüt Yeni ve Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Arık, panelin ardından Olbia Çarşısında yerel gazeteler için yapılan özel standın açılışını yaptı. Yeni, burada öğrencilerin kenti tanımasının amaçlandığını belirterek, yerel gazetelerin 40 bin öğrenciyle buluşmasını ve okunmasını yaygınlaştırmak istediklerini ifade etti.
     (MUH-GÜÇ-TNC)
<< Önceki Haber Antalyada Yerel Medya, Sorunlar ve Çözüm Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER