Ankara Valiliğinden okul kantinleri için genelge

Ankara Valiliğinden okul kantinleri için genelge -Genelgeye göre, kantinlerde yemek pişirilemeyecek, kolalı içecekler ve obeziteye neden olacak yiyecekler satılamayacak


ANKARA (A.A) - Ankara Valiliğinin yayımladığı genelgeye göre, kantinlerde yemek pişirilemeyecek, kolalı içecek ve obeziteye neden olacak yiyecekler satılamayacak.
     Ankara Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, Vali Alaaddin Yüksel tarafından gönderilen genelge ile okulların açılmasıyla kantinlerdeki teknik ve hijyen şartların istisnasız sağlanması gerekliliği vurgulandı.
     Genelgede, Güvenli olmayan gıdaların, aileleri tarafından devletimize teslim edilen ve geleceğimiz olan çocuklarımız ve gençlerimizin sağlıklarını ve yaşamlarını tehdit etmesinin önlenmesi bakımından sıralı tüm ilgililerin görev ve sorumluluklarını yerine getirmelerini önemle rica ederim ifadelerini kullanan Yüksel, devlete teslim edilen gençlerin ve çocukların sağlıklarının korunmasının görevleri olduğunu kaydetti.
    
     -Maden suyu hariç gazlı içecek yasak-
    
     Ankara Valiliğinin genelgesine göre, kantinlerde uyulması gereken kurallar şu şekilde sıralandı:
    
     Öğrencilere verilen yemeklerin Türk Gıda Kodeksine ve Kanun ve Yönetmelik hükümlerine uygun davranılıp davranılmadığı kontrol edilecek ve bu durum kayıt altına alınacaktır.
     Kirlenmiş, kokuşmuş, ekşimiş, nitelikleri ve görünümü bozulmuş, kurtlu, küflü, kimyasal ya da mikrobiyolojik bozulmaya uğramış, ambalajı yırtılmış, kırılmış, paslanmış ve son tüketim tarihi geçmiş gıda maddeleri kesinlikle satışa ve tüketime sunulmayacaktır.
     Tuvaletler kantinlerdeki gıda üretim, satış ve tüketim yapılan yerlerden uygun uzaklıklarda bulunacak, doğrudan satış veya tüketim yerlerine açılmayacaktır.
     Yemekhane ve kantinlerde doğal maden suları hariç, dengesiz beslenmeye ve şişmanlığa (Obezite) sebep olabilecek, enerji yoğunluğu yüksek ancak besin değeri düşük olan enerji içecekleri, gazlı, kolalı ve aromalı içecekler ile kızartma ve cipslerin satışı yaptırılmayacak ve otomatik satış yapan makineler de bulundurulmayacaktır. Bunların yerine süt, ayran, yoğurt, meyve suyu, taze sıkılmış meyve suyu ve tane ile satışı yapılabilen meyve bulundurulması ile ilgili olarak okul kantin sözleşmesine hükümler konacaktır.
     Çalışanların yerine getirmesi gereken hususlar (tüberküloz taraması, portör muayenesi vb.) aksatılmadan yürütülecektir. Çalışanların tırnakları kısa kesilmiş ve temiz olacak, iş kıyafetleri temiz, üretim ve servis aşamalarında eldiven, maske ve bone kullanılması ile bunun gibi kişisel hijyen kurallarına uyulması mutlaka sağlanacaktır.
     Çocuklarımız ve gençlerimiz için satışı yasak olan (alkol, tütün ve tütün mamulleri) ürünlerin doğrudan veya dolaylı bir şekilde satılmasının veya kullanılmasının önlenmesi için gerekli tedbirler alınacaktır.
    
     Muhabir: Enes Kaplan
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Ankara Valiliğinden okul kantinleri için genelge Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER