Ankara, IPARD projelerinde 41 ili geride

Ankara, IPARD projelerinde 41 ili geride bıraktı -Başkentte IPARD hibe desteklerinden yararlanmak için 9. başvuru çağrı döneminde toplam yatırım tutarı 95 milyon 551 bin 299 lira olan 96 proje başvurusu yapıldı


ANKARA (A.A) - Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) hibe desteklerinden yararlanmak için 9. başvuru çağrı döneminde Ankarada toplam yatırım tutarı 95 milyon 551 bin 299 lira olan 96 proje başvurusu yapıldı.
     Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Ankara İl Koordinatörlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, Ankarada, IPARD hibe desteklerinden yararlanmak için toplam yatırım tutarı 95 milyon 551 bin 299 lira olan 96 proje başvurusu yapıldı. Projelerin uygun bulunması halinde yatırımcılara 59 milyon 478 bin 145,75 lira hibe desteği verilecek.
     Projeler, 27 süt, 19 et üretimi, 2 süt ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, 48 çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi yatırımlarından oluşurken, AB Kırsal Kalkınma Programının uygulandığı ve Ankaranın da dahil olduğu 42 ilde, 15 Şubat-26 Mart 2013 tarihleri arasında gerçekleşen 9. başvuru çağrı döneminde toplam 1.627 proje başvurusu yapıldı. Bu projelerin toplam yatırım tutarı 893 milyon 740 bin 847 lira, talep edilen destek tutarı ise 520 milyon 370 bin 258 lira olarak gerekleşti. Ankara, İl Koordinatörlüğü 42 il içerisinde toplam yatırım tutarı ve talep edilen hibe desteği bakımından ilk sırada yer aldı.
     TKDK Ankara İl Koordinatörü Yunus Bayram, kabul ettikleri 96 projenin kontrollerinin ardından merkeze gönderileceğini, buradaki kontrollerin ardından değerlendirme ve seçim komisyonuna sunularak hibe desteği almaya hak kazanan projelerin belirleneceğini bildirdi.
     Hibe desteklerine gösterilen yoğun ilgiden dolayı çok memnun olduklarını belirten Bayram, "AB Kırsal Kalkınma fonlarından ilimizin en iyi şekilde faydalanmasını sağlamak için yoğun bir çaba içindeyiz. Bunun için gitmedik ilçe bırakmadık. Sektör temsilcileriyle çok sayıda toplantı yaptık. Önümüzdeki günlerde ilan edilecek 10. başvuru çağrı döneminde de tüm yatırımcılarımızı hibe desteklerinden faydalanmaya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.
     Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili kuruluşu olan TKDK, IPARD çerçevesinde, süt ve et üreten tarımsal işletmelere yönelik yatırımlara yüzde 50-65 arasında, süt ve et ürünlerinin işleme pazarlaması, meyve-sebzelerin işleme ve pazarlaması ile su ürünlerinin işleme ve pazarlamasına yönelik yatırımlara yüzde 50 oranında, kırsal ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi tedbiri kapsamında arıcılık, süs bitkileri, tıbbi ve aromatik bitkilerin işlenmesi ve paketlenmesiyle yerel ürünler, el sanatları, kırsal turizm ve kültür balıkçılığına yönelik yatırımlara yüzde 50 oranında hibe desteği sağlıyor.
    
     Muhabir: Seval Ocak Adıyaman
     Yayıncı: Zülal Eser
<< Önceki Haber Ankara, IPARD projelerinde 41 ili geride Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER