Almanyanın Ankara Büyükelçisi Pohl:

Almanyanın Ankara Büyükelçisi Pohl: -Almanya toplumu, göçmenleri artık kendi toplumunun bir parçası olarak değerlendiriyor. Federal hükümet de bunun bu yönde seyretmesi için gerekli önlemleri ve tedbirleri alıyor -Almanya


MERSİN (A.A) - Almanyanın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl, Almanya toplumu, göçmenleri artık kendi toplumunun bir parçası olarak değerlendiriyor. Federal hükümet de bunun bu yönde seyretmesi için gerekli önlemleri ve tedbirleri alıyor dedi.
     Pohl, Almanya Türk Toplumu Başkanı Kenan Kolatla birlikte, Almanya Türk Toplumu tarafından Mersinde yürütülen Göçe hazırlık kursunda eğitim alan kursiyerleri ziyaret etti.
     Büyükelçi Pohl, ziyaretin ardından düzenlediği basın toplantısında, Almanyaya giden insanlara öz güven aşılanması gerektiğini belirterek, öz güvenle, kendinden emin bir şekilde Almanyaya giden insanların, orada kendilerine güzel bir hayat kurabileceklerini söyledi.
     Almanyada kendisini evinde hisseden insanların bir sorun da yaşamayacaklarını düşündüğünü ifade eden Pohl, Almanya toplumu, göçmenleri artık kendi toplumunun bir parçası olarak değerlendiriyor. Federal hükümet de bunun bu yönde seyretmesi için gerekli önlemleri ve tedbirleri alıyor. Diğer taraftan baktığımızda Almanyada sorun yaşayan insanlar da var mutlaka. Evlilikler bitiyor, insanların çocuklarıyla, iş hayatlarıyla ilgili sorunları olabiliyor. İnsanı etkileyecek olan çok mesele var. Bunlar gerçek. Ama insanlara öz güven aşılanmalı. Politikanın da bunu yapması gerektiğini düşünüyorum. Olaya böyle yaklaşıldığında başarılı olunacağını düşünüyorum diye konuştu.
    
     -Uyum yerine katılım-
    
     Almanya Türk Toplumu Başkanı Kenan Kolat ise Almanyada uyum kavramı yerine, katılım kavramını öne çıkardıklarına dikkati çekti.
     Almanyada siyasal, eğitimsel, kültürel, ekonomik ve toplumsal katılımı sık sık gündeme getirdiklerini anlatan Kolat, şunları kaydetti:
     İslam diniyle ilgili, din dersleriyle ilgili büyük gelişmeler oldu son yıllarda. Türkçenin, ana dilin öğretilmesi konusu tartışmalı bir konu. Bu konuda daha cesaretli adımların atılması gerekiyor. Eskiye göre yavaş da olsa bir değişimin olduğunu görüyoruz. Almanya artık bu konuları bir yan konu olmaktan çıkarıp, ana konu olarak görmeye başladı. Göç ve katılım konusu Almanyanın gündemine oturmuştur.
    
     -Göçmenler Yeni Almanlar olarak kabul edilmeli-
    
     Kolat, Almanyanın nüfusunun giderek yaşlandığına işaret ederek, şöyle devam etti:
     Önümüzdeki 50 yıllık sürece baktığımız zaman Almanyada nüfus, 10-15 milyon azalacak. Ama bu refah düzeyinin sürdürülebilmesi için göçmenlere ihtiyaç var. Almanyada şu anda 6 yaş altının yüzde 50si göçmen kökenlidir. Bu sayıların 20-30 yıl sonra yüzde 70-75e varacağını düşünürsek Almanyanın, oraya gelen insanları yeni Almanlar olarak kabul etmesi ve onları kucaklaması gerekir. Bunun yaparsa Almanya, başarılı olacaktır. Çok kültürlü bir toplum olacaktır. Dünya üzerinde de çok önemli bir ülke hakline gelecektir. Biz artık sorunlarımız üzerinde konuşmak istemiyoruz. Almanyanın geleceğini birlikte inşa etmek istiyoruz.
     Politikada, sporda, kültürde, eğitimde bilim dünyasında 286 Türk kökenli profesörün Alman üniversitelerinde eğitim verdiğini anlatan Kolat, Türklerin, Almanyada çok önemli noktalara geldiğini ifade etti.
     Kolat, Almanyada yaşayan Türk kökenli vatandaşların Türkiye-Almanya arasında bir köprü olduğunu dile getirerek, Hükümetlerin işbirliği içerisinde olması gerekiyor. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı burada nezle olduğunda biz orada hasta oluyoruz. Almanya Başbakanı öksürdüğünde biz yine hasta oluyoruz dedi.
     Almanyada 650 bin civarında Türk kökenli seçmenin bulunduğunu belirten Kolat, gelecek Almanya seçimlerinde Türkiyenin ABye üyeliğine destek olan, Türklerin haklarını güçlendiren partileri destekleyeceklerini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Mustafa Çiftçi / Zuhal Uzundere Kocalar
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Almanyanın Ankara Büyükelçisi Pohl: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER