AKUT üyelerine Kentsel Arama Kurtarma eğitimi

AKUT üyelerine Kentsel Arama Kurtarma eğitimi -Türkiyede BMnin Uluslararası Arama ve Kurtarma Danışmanlık Grubuna (INSARAG) üye kuruluşu olan AKUT, üyeliğin devamı için eğitimlerini aralıksız sürdürüyor (Fotoğraflı-Görün


KOCAELİ (A.A) - Türkiyede Birleşmiş Milletlerin (BM) Uluslararası Arama ve Kurtarma Danışmanlık Grubuna (INSARAG) üye tek kuruluşu Arama Kurtarma Derneği (AKUT) üyeleri, Kocaelide, Kentsel Arama Kurtarma eğitiminden geçiyor.
     Türkiye genelinde 32 ekibi bulunan AKUT, mayıs ayında Denizlide üyelerine yönelik gerçekleştirdiği beton operasyonları eğitiminin ardından, çalışmalarını Kentsel Arama Kurtarma alanında Kocaelide sürdürüyor.
     Kocaelide 3 gün boyunca yapılan eğitimlerde 13 ekipteki 39 üyeye, teknik malzeme kullanımı, arama kamerası ve dinleme cihazlarının kullanımı eğitimi verildi.
     AKUT Eğitim Araştırma Enstitüsü eğitmeni Batuhan Canbolat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentsel arama kurtarmada en çok önem verdikleri konulardan birinin arama olduğunu ifade ederek, Aramadığın sürece bulamaz, bulamadığın sürece kurtaramazsın dedi.
     Canbolat, eğitimlerde, pek çok ülkeden aldıkları eğitimlerin Türkiyeleştirilmiş hallerini kullandıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:
     AKUTun bir özelliği daha var. AKUT, BM şemsiyesi altında bulunan INSARAGın üyesidir. Geçen yıl temmuz ayında bir sınıflandırma eğitimine tabi tutulduk ve orta sınıf kurtarma ekibi olarak onaylandık. Bu bizim üzerimize büyük bir sorumluluk yüklüyor, eğer dünya üzerinde herhangi bir yerde bir afet meydana gelirse, buraya gittiğimizde direkt olarak ülkeye giriş yapıp çalışmaya başlayabiliyoruz. Bu üyelik, arama ve kurtarma konularında eğitimlerimizin INSARAG tarafından onaylandığı anlamına da geliyor.
     Canbolat, AKUTun 1999 yılı Marmara depreminden sonra INSARAGın üyesi olduğunu ve o yıl ön koşulsuz olarak gruba kabul edildiklerini hatırlatarak, geçen zamanda grupların artmasının eğitim kalitesinde sıkıntılara yol açtığını, INSARAGın da bu açıdan sınıflandırmaya ihtiyaç duyduğunu kaydetti.
     Orta ve ağır olmak üzere iki tip kurtarma sınıfı belirlendiğine işaret eden Canbolat, sınıflandırma için açılan sınavları geçtiklerini ve 2011 yılında üyeliklerini yenilediklerini anlatarak, 5 yıl sonra tekrar sınava tabi tutulacaklarını dile getirdi.
     Canbolat, arama kurtarmada eğitim ve zindeliğin zirvede olmasının büyük önem taşıdığına dikkati çekerek, Türkiye genelinde gerçekleştirdikleri eğitimlerle ekipleri zinde tutmaya özen gösterdiklerini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Tahir Turan Eroğlu
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber AKUT üyelerine Kentsel Arama Kurtarma eğitimi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER