Akil İnsanlar Heyeti İç Anadolu Bölgesi

Akil İnsanlar Heyeti İç Anadolu Bölgesi Grubu Üyesi Coşkun: "(Çözüm sürecine) sivil toplum örgütlerinden ziyade toplumdan destek var"


DİYARBAKIR (A.A) - Akil İnsanlar Heyeti İç Anadolu Bölgesi Grubu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Vahap Coşkun, çözüm sürecine ilişkin, "Sivil toplum örgütlerinden ziyade toplumdan destek var" dedi.
     Coşkun, Özgür-Der tarafından Sümer Parkta düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, hedeflerinin, toplumun süreçle ilgili taleplerini, umutlarını, kaygılarını ve beklentilerini tespit etmek, bunun sonucunda hazırlayacakları raporu da kamuoyuna ve hükümete sunmak olduğunu söyledi.
     Heyetin, çözüm sürecinin toplumun tüm kesimlerinde tartışılmasını sağlamaya çalıştığını belirten Coşkun, bu kapsamda da toplumun farklı kesimlerini bir araya getirip süreci tartışmaya açtıklarını kaydetti.
     Coşkun, akil insanlar heyetinin, toplum ile siyaset arasında ara yüz olarak görev yaptığına işaret ederek, 9 kişinin yer aldığı İç Anadolu Bölgesi Grubunda da sorunun çözümü noktasında herkesin farklı düşüncede olabileceğini ifade etti.
     Heyet üyelerinin tek bir noktada ortak düşündüğünü anlatan Coşkun, "Bu sorun kavgayla çözülmez, bu sorun siyasetle çözülür. Ortak noktamız budur. Biz şunu söylüyoruz; bir kere kanı, ölümleri durduralım, siyasetin önünü açalım. Geri kalan tüm meseleleri siyasetle çözebiliriz" diye konuştu.
    
     -"Sürecin ilerleyeceğini düşünüyorum"-
    
     Yrd. Doç. Dr. Vahap Coşkun, çözüm sürecinin başlamasında dış faktörlerden ziyade iç faktörlerin daha etkili olduğuna dikkati çekerek, "En önemli iç faktör gerek Türk gerekse Kürt toplumunun bu savaştan bezmiş olmasıdır. Bunun ciddi manada etkili olduğuna inanıyorum" ifadelerini kullandı.
     Gezileri sırasında, sokaktaki vatandaşın çözüm sürecine büyük destek verdiğine şahit olduklarını vurgulayan Coşkun, şöyle konuştu:
     "Bizlere, kimisi oğlumu askere gönderdiğimde endişelenmek istemiyorum, huzur istiyorum), kimisi de her türlü güvenlik önlemiyle sorun çözülmedi başka yol denenmesi gerekir diyerek destek veriyor. Karşılaştığımız halk, çözüm sürecini destekliyor. Sivil toplum örgütlerinden ziyade toplumdan destek var. Sivil toplum örgütleri politikaya çok angajeler. Hepsinin neredeyse çevresinde yer aldığı bir parti var. Bu parti nasıl tavır alıyorsa kendileri de öyle tavır alıyor. O zaman aslında sivil denilen toplumun taleplerini değil, yakın buldukları, çevresinde yer aldıkları partinin taleplerini yansıtan bir durum haline geliyorlar.
     Süreç ilerledikçe ölümlerin olmaması toplumsal rahatlama yaratıyor. Bu toplumsal rahatlama da siyasetin daha fazla söz sahibi olacağı bir alanı ortaya çıkarıyor. Bu insanları rahatlatan bir unsur. İnsanların sürece inancı giderek artıyor. Süreç ilerledikçe toplumsal desteğin artacağına inanıyorum ve sürecin ilerleyeceğini düşünüyorum."
     Coşkun, çözüm süreci ilk başladığı günlerde yüzde 58lik bir destek olduğu yönünde söylemlerin ortaya atıldığını anımsatarak, desteğin zaman içinde çok daha üstlerde olacağına inandığını sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Özgür Ayaydın
     Yayıncı: Levent Harman
<< Önceki Haber Akil İnsanlar Heyeti İç Anadolu Bölgesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER