Akdeniz elektrik dağıtımın özelleştirilmesi

Akdeniz elektrik dağıtımın özelleştirilmesi -Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Metin: -Elektrik faturası yoluyla yurttaşların cebinden daha çok para çıkmasına rağmen, hazinenin kasasında konması


ANTALYA (A.A) - Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Metin, Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞnin özelleştirilmesi süreciyle ilgili olarak Elektrik faturası yoluyla yurttaşların cebinden daha çok para çıkmasına rağmen, hazinenin kasasında konması hedeflenen para en az yüzde 50 azalmıştır dedi.
     Metin, yaptığı yazılı açıklamada, Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ, hisselerin özelleştirilmesi ihalesinde en yüksek teklifin Cengiz-Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu tarafından 546 milyon dolar olarak verildiğini hatırlattı.
     Aynı grubun daha önceki ihalelerde Uludağ ve Çamlıbel elektrik dağıtım bölgelerini devraldığını bildiren Metin, halen İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım Bölgesinin devri için yükümlülüklerini yerine getiremediğini öne sürdü. İlhan Metin, açıklamasına şöyle devam etti:
     Yeterli finansman bulamadığı için yükümlülüklerini yerine getirmekte zorlanan bu gruba yeni bir dağıtım bölgesinin verilmesi manidardır. Özelleştirme İdaresi Başkanlığının bu grubu yeni bir ihale için yeterlilik vermeden önce İstanbul Anadolu Yakası için belirsiz bırakılan süreci tamamlaması gerekirdi.
     Son yapılan ihalede, ilk ihaledeki en düşük teklifin yarısına dahi ulaşılamadığını kaydeden Metin, iki ihale arasındaki farkın hiç bir ekonomik parametre ile açıklamaz bir durum olduğunu savundu.
     Kar garantisiyle devredilen şirketlerin elde edeceği karın da yüzde 50 oranında artırılmasına rağmen, oluşan fiyatın bir öncekinden yüzde 50 düşük olduğunu öne süren Metin, açıklamasında şunları ifade etti:
     Elektrik faturası yoluyla yurttaşların cebinden daha çok para çıkmasına rağmen, hazinenin kasasında konması hedeflenen para en az yüzde 50 azalmıştır. Henüz iki yıl geçmeden ilk ihalede oluşan rakamların yarı yarıya düşmesi ise akıl almazdır. Kamu vicdanı yaralanmıştır. Bu şartlar altına ihale düzenlemek ve bu ihalede oluşan rakamlara göre elektrik dağıtım bölgelerini devretmek, açıkça kamu zararı doğuracaktır. Elektrik Mühendisleri Odası olarak, yıllardır mücadele etmeye çalıştığımız özelleştirme çalışmalarının her şeye rağmen bu kadar duyarsızca tamamlanmaya çalışılmasını kabul edemeyeceğimizi ve söz konusu ihaleleri de yargıya taşıyacağımızı kamuoyuna duyururuz.
    
     Muhabir: Bekir Bektaş
     Yayıncı: Hatice Özdemir
<< Önceki Haber Akdeniz elektrik dağıtımın özelleştirilmesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER