AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kurtulmuş:

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kurtulmuş: "Türkiyede 1982 Anayasasının getirdiği sistem, bazı vatandaşlarımızı birinci sınıf, vatandaşların çoğunluğunu ise ikinci sınıf vatandaşlar olarak tasnif etmiştir" (Fotoğraflı-Gör


ADANA (A.A) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Türkiyede 1982 Anayasasının getirdiği sistem, bazı vatandaşlarımızı birinci sınıf, vatandaşların çoğunluğunu ise ikinci sınıf vatandaşlar olarak tasnif etmiştir" dedi.
     Kurtulmuş, partisinin bir otelde düzenlediği "Adananın Kent Sorunları ve Çözüm Önerileri" konulu konferansta, çözüm sürecinde iç savaştan çıkmış iki halkın barışından söz edilmediğini söyledi.
     Türklerle Kürtlerin bin yıldır Anadolu coğrafyası üzerinde birlikte yaşadıklarını belirten Kurtulmuş, "Türklerle Kürtler ya da başka etnik yapıda olan insanlar, bu topraklarda tesadüfen bir arada yaşamıyor. Bu topraklarda yaklaşık bin senedir bu millet hep birlikte yaşıyor. Zoraki yaşamıyor, gönüllü olarak yaşıyor" diye konuştu.
     Çözüm sürecini, "Kerim Devlet" anlayışının tezahürü olarak görmek gerektiğini ifade eden Kurtulmuş, şunları kaydetti:
     "Türkiyede 1982 Anayasasının getirdiği sistem, bazı vatandaşlarımızı birinci sınıf, vatandaşların çoğunluğunu ise ikinci sınıf vatandaşlar olarak tasnif etmiştir. Bu anlayışla anayasal sistem oluşturulmuştur. Bunun çok doğal sonucu olarak bazı etnik kökenden insanların, bazı mezhebi kökenden insanların, İslami yaşam tarzını benimseyen insanların, devletin işleyişiyle uygulamalarıyla problemleri olmuştur."
     Kurtulmuş, "Kerim Devlet" anlayışının, vatandaşların hepsinin birinci sınıf, özgür yurttaşlar olduğunu anlamak ve ona göre devlet aklını yeniden dizayn etmek anlamına geldiğini dile getirerek, çözüm sürecinde bunu yapmaya gayret ettiklerini belirtti.
     Çocukluğunda İstanbulda her etnik yapıda insanların bulunduğunu anlatan Kurtulmuş, "Hiç kimse komşusunun nereli olduğunu, Laz mı, Çerkez mi, Kürt mü olduğunu bilmez, sormazdı. Sormanın ayıp olduğu gibi düşünmenin de ayıp olduğu bir ortamda yaşadık" şeklinde konuştu.
     Kurtulmuş, terörün ortaya çıkardığı gerginliklerin bazı meseleleri gündeme getirdiğine işaret ederek, "Bitlis ne kadar Bitlislininse, Siirt ne kadar Siirtlininse aynı şekilde İzmirde Adanada İstanbulda Bursada bu bölgenin insanlarının. Aynı şekilde Hakkari, Şırnak, Vanda bütün Türkiye halkına aittir. Bizi bir arada tutan şey, mecburiyet dolayısıyla bir arada olmak değildir. Zaten millet böyle olunur" ifadesini kullandı.
     Konferansa, AK Parti Adana Milletvekili Şükrü Erdinç ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve iş adamları katıldı.
    
     Muhabir: Ömer Yıldız - Yusuf Koyun / İbrahim Erikan / Volkan Kaşik
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kurtulmuş: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER