Ahşap ve seramikten madenci rölyefleri

Ahşap ve seramikten madenci rölyefleri -Tavşanlı ilçesinde yaşayan emekli madenci, ahşap ve seramik malzemelerden madenci rölyefleri yapıp altın renginde boyayarak işçilerin alın terini yansıtıyor -Emekli madenci Öziğdeci: Bunlar


KÜTAHYA (A.A) - Selma Kocabaş - Kütahyanın Tavşanlı ilçesinde yaşayan emekli madenci, ahşap ve seramik malzemeler kullanıp madenci rölyefleri yaparak kömür işçilerinin alın terini el sanatlarıyla ifade ediyor.
     Emekli madenci Nuri Fuat Öziğdeci, AA muhabirine, ilçedeki kömür madenlerinde 26 yıl çalıştıktan sonra emekliye ayrıldığını söyledi.
     Ahşap işlerine duyduğu ilgiden dolayı emekliyle ayrıldıktan sonra ahşap dağlama ve boyama teknikleriyle el sanatlarıyla uğraşmaya başladığını belirten Öziğdeci, madenci, yaşlı ve bebek temalarını işlediğini bildirdi.
     Çalışmalarının bir bölümünün, doğal ahşabı biçimlendirip dağlama tekniğiyle yaptığı resimlerden oluştuğunu belirten Öziğdeci, şöyle devam etti:
     Önceden evimde yaptığım çalışmaları şimdi atölyemde sürdürüyorum. Farklı farklı ağaçları tek kompozisyonda toplamaya çalıştım. En son yaptığım çalışma da ahşapla seramiği birleştirmek oldu. Alt kompozisyonu ahşap olarak değerlendirdim ve üzerine seramikten rölyef çalıştım. Madencilik yaptığım için madenci figürlerine ağırlık verdim. Çalıştığım kuruma sevgim ve saygımdan dolayı bunu yaptım. Ahşap bana her zaman çekici geldi. Küçük dallardan şekiller oluşturma, baston yapma beni bu şekilde yönlendirdi. Minyatür olarak kağnılar, öküz arabaları, at arabaları, faytonları da çalıştım. Bunları tamamen kendi çabamla ve hiçbir eğitim almadan yapıyorum.
    
     -Ağaçla olan muhabbet bitmiyor, sınırsız-
    
     Öziğdeci, ahşabın kolay şekil verilebilen bir malzeme olduğunu, dağlama için akçaağacı tercih ettiğini anlatan Öziğdeci, şunları kaydetti:
     Farklı ağaçlarla tanıştığınız zaman farklı kompozisyonlar çıkıyor. Birini resim yaparken diğerini heykel yaparken tanıyorsunuz. Kızılcık ağacıyla da güzel işler çıkıyor. Ağaçla olan muhabbet bitmiyor, sınırsız. Figürlerde çınar ağacı kullanıyorum. Oyma işinde daha çok yumuşak ağaçları seçiyorum. Ahşap sınırsız bir sevgi. Küçük malzemelerle yapılabilecek bu çalışmaları herkes evinde yapabilir. Özellikle dağlama resimler her ortamda yapılabilir.
     Öziğdeci, el sanatlarıyla uğraşmanın insanı olumsuz düşünceler ve kötülükten alıkoyduğunu sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Ahşap ve seramikten madenci rölyefleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER