Ahilik Haftası kutlamaları başladı

Ahilik Haftası kutlamaları başladı -Türkiyenin ve dünyanın bir çok ülkesinden esnaf ve sanatkar Kırşehirde buluştu -Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Altunyaldız: -Bu hafta vesilesiyle, yüzyıllardır devam eden tüketici ha


KIRŞEHİR (A.A) - Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Ahilik Haftası vesilesiyle, yüzyıllardır devam eden tüketici haklarının, ticari etik kuralların ve çekirdek ticari hayatın oluşmasını sağlayan Ahilik değerlerinin farkına varılması gerektiğini söyledi.
     17-22 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Ahilik Haftası kutlamaları Kırşehirde başladı. Türkiyeden ve dünyadan bir çok esnaf ve sanatkarın katıldığı kutlamalar çerçevesinde, Ahi Evran-ı Veli Türbesinden Anıt Meydanına kadar yürüyüş düzenledi.
     Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, burada düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Ahilik anlayışının gerektirdiği gibi, kendini yenileyen, çağı yakalayan, yarına hazırlık yapan, yerli ve yabancı rakipleri ile rekabetçi bir şekilde ticaret yapabilen esnaf ve sanatkarlık anlayışının yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.
     Bu anlayışa ayak uyduramayan esnaf ve sanatkarların devlet desteklerine rağmen rekabet güçlerini ve mesleklerini aynı düzende devam ettiremeyecekleri ifade eden Altunyaldız, Bu hafta vesilesiyle, yüzyıllardır devam eden tüketici haklarının, ticari etik kurallarının ve çekirdek ticari hayatımızın oluşmasını sağlayan Ahilik değerlerinin yeniden farkına varmalı ve onlara sımsıkı sarılmalıyız. Ahilik teşkilatı, can ve mal beraberliği olarak adlandırılan bir ahlak kaidesi üzerine inşa edilmiştir dedi.
     Bakanlık olarak, esnaf ve sanatkarlar ile teşkilatlarının değişim, dönüşüm ve gelişimine destek olmaya devam edeceklerini belirten Altunyaldız, Türkiyede, 2012 Temmuz ayı verilerine göre 1 milyon 985 bin 906 esnaf ve sanatkarın Ahilik felsefesi ile örgütlendiğini, 2012 yılının ilk 7 ayında ise toplam 120 bin 850 esnaf ve sanatkarın işyeri açtığını bildirdi.
     Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak da konuşmasına şehitlere Allahtan rahmet, ailelerine de başsağlığı dileyerek başladı.
     Sadece ait oldukları dönemin ekonomik hayatını düzenlemekle kalmayan Ahilerin, oluşturmuş oldukları manevi iklim, sosyal düzen, iş ahlakı, ahlak nizamı ve kardeşlik hukuku ile toplumda sosyal barışın da öncüsü olduklarını ifade eden Çakacak, Bizlere düşen görev, Türk milletine özgü bir kültür hazinesi olarak asırlar boyunca yaşatılan bu anlayışı yeni nesillere aktarmaktır. Ahilerin hem üretici hem de türeticinin haklarını korumak için koydukları kurallar, bugün bu alanda hazırlanan yasaların temelini oluşturmaktadır dedi.
    
     -Esnaf ve sanatkarlar Kırşehirde buluştu-
    
     Protokol üyeleri, konuşmaların ardından, Ahi Teşkilatının kurucusu Ahi Evran-ı Velinin türbesini ziyaret etti.
     Açılış programı kapsamında, Ahi Duası yapıldı ve Ahi Sokağının açılışı gerçekleştirildi.
     Bulgaristan, Sırbistan, Bosna-Hersek, Özbekistan, Kırgızistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Ankara, Kilis, Şanlıurfa, Gaziantep, Sivas, Bilecik ve Bitlisten gelen esnaf ve sanatkarların Ahi Sokağında açtığı el sanatları stantları ziyaret edildi.
     Törene, Türkiye Esnaf ve Sanatkar Federasyonu Temsilcisi Mustafa Alan, Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, AK Parti Kırşehir Milletvekili Muzaffer Aslan, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.
    
     Muhabir: Abdullah Yıldız / İsmail İçer
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Ahilik Haftası kutlamaları başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER