AGÜde Liderlik ve Takım Çalışması konulu

AGÜde Liderlik ve Takım Çalışması konulu seminer


KAYSERİ (A.A) - Eski Bakan Bülent Akarcalı, Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) tarafından, üniversitenin idari personeline yönelik başlattığı Stratejik Liderlik ve Takım Çalışması konulu eğitim seminerine konuşmacı olarak katıldı.
     Kurumsallaşma çalışmalarında izlenecek yollar ile liderlik ve takım çalışmasının önemini anlatan Akarcalı, Osmanlı Devleti-ndeki kurumsallaşma ve yönetim anlayışından örnekler verdi.
     Bir ülkeyi yöneten liderlerin, o müessese tarafından ortaya çıkarılıp o müessesede yetişmiş kişiler olduğunu ifade eden Akarcalı, özellikle üniversite gibi geleceğe ışık tutan nadide kurumlarda siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda köklü ve sağlam bir geçmişi bulunan Osmanlı Devleti-nin kurumsal yapısını mutlaka incelemek gerektiğini anlattı.
     Akarcalı, üniversitelerin kendine özgü felsefesinin olması gerektiğini, var olan bölümlerle rekabet ederek yarışa başlamak yerine, yeni alanlarda öne çıkmaya çalışarak geleceğe yatırımın daha uygun olacağını söyledi.
     Eski köye yeni adet getirme, icat çıkarma gibi sözlerin yanlışlığına dikkati çeken Akarcalı, Bu tür sözler şimdiye kadar ülkemizi hep geride bıraktı. Eski köye yeni adet getirin. İcat çıkarın dedi.
     Akarcalı, artık milletin dünyada ses getirecek atılımlar attığını, modern çağda üretim, hizmet ve eğitim kalitesiyle yeni köye yeni adet getirdiğini kaydetti.
     Türk toplum ve idari yapısının temeline bakıldığında dünyada lider konumdaki bir kurumsallaşmadan bahsedileceğini anlatan Akarcalı, şöyle devam etti:
     Tarihimiz yeterince araştırılmıyor. Tarih sadece kazanılan zaferler, kaybedilen savaşlar değildir. Dünyadaki dengeleri değiştirmiş, imparatorluğun doruk noktasındaki Kanuni Sultan Süleyman, Yavuz Sultan Selim, Fatih Sultan Mehmet-leri unutmamak lazım. Bu topraklar daha nice liderler çıkaracaktır. Yeter ki kendimize olan güvenimizi hiçbir zaman yitirmeyelim. İhtiyaç duyduğumuz kurumsal gücü batıdan alıp üzerimize giydirmek tarihi dokularımıza zarar verir.
     Batıdaki üniversitelerle Türk üniversitelerini kıyaslayan Akarcalı, Avrupa üniversitelerinin ciddi manada özgür olduklarını ve geleceğe yatırım yaptıklarını, belli bir kesim ya da zihniyet için değil ön yargı taşımadan bir bütün olarak dünyaya hitap etme arzusu taşıdıklarını kaydetti.
     Bir üniversite kurulurken devletçi vesayetten vazgeçmek gerektiğine işaret eden Akarcalı, Türkiye-de çocuk küçükken babasının vesayetinde hareket eder. Büyüdüğünde babanın vesayetinden çıkıp kendi ayakları üzerinde durmayı öğrenir. Bunun gibi üniversiteler de kendini devlete ve sivil bürokrasiye çok yakınlaştırmamalı. Aksi takdirde eğitim kurumlarımız her şeyin devletten beklendiği bir kısır döngüye mahkum olacaktır diye konuştu.
     Seminerde AGÜ Rektör Vekili Prof. Dr. İrfan Alan da üniversitedeki kurumsallaşma çalışmaları hakkında bilgi verdi.
     Alan, Akarcalı-ya katılımlarından dolayı teşekkür plaketi verdi.
    
     Yayıncı: Orhan Canbulatel
<< Önceki Haber AGÜde Liderlik ve Takım Çalışması konulu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER