Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi akademik yıl

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi akademik yıl açılışı -YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Çalış: YÖKün yeniden yapılandırılması konusundaki taslak metnini Pazartesi günü kamuoyuyla paylaşacağız Biz üniversiteleri sadece binalar olarak


AĞRI (A.A) - YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Şaban Çalış, YÖKün yeniden yapılandırılması konusundaki taslak metnini Pazartesi günü kamuoyuyla paylaşacağız dedi.
     Çalış, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinin Nezehat Çeçen Konferans Salonunda düzenlenen akademik yıl açılış töreninde yaptığı konuşmada, Anadoluya yaptıkları her yolculuğun biraz kaygılı olduğunu, özellikle üniversite ziyaretlerinde nasıl bir mekanla karşılaşacağını merak ettiğini söyledi.
     Ağrıda olağanüstü bir kampüsle karşılaştığını, bunun da kendisini etkilediğini ifade eden Çalış, şunları kaydetti:
     Eskiden Anadoluda bir yeri ziyaret ettiğimiz zaman en güzel binalar ya idari ya da askeri binalardı. Türkiyedeki değişimin anlamını, yönünü ve kaydettiği gelişmeyi not etmek için söylüyorum. Hangi şehre gidersek gidelim, en güzel binalar yükseköğretim kurumlarınındır. Türkiyenin geleceği emin ellerde diye düşünebilirsiniz. Ama biz üniversiteleri sadece binalar olarak görmüyoruz. Binalar bir sembol, gösterge. Üniversiteler talebesiz olmaz. Talep eden birisi olacak. Neyi talep edecek- Bilimi talep edecek. Bir akademisyen olarak biz bilimsel bilgiyi talep ederiz. Ama bunu da hikmet ve hakikat için talep ederiz. Bu binalarda hikmet ve hakikati bilimsel bilgi temelinde arayan yoksa, o binaların da ciddi bir anlamı yoktur.
    
     -YÖK Yasa Tasarısı taslak metni kamuoyuyla paylaşılacak-
    
     Çalış, dünyanın değiştiğini belirterek, Değişen bu dünyada Türkiyenin eğer bir yeri olacaksa, burada yaşayanların da yeri olacaksa, bu ancak burada yaşayanların neyi düşündükleri ve istedikleriyle gelecek odur. Değişim karşısında sizin de değişmeniz gerekir. Değişim kaçınılmaz ama yönü bize aittir. Değişme bozulma yönünde de olabilir, daha iyiye gitme yönünde de olabilir dedi.
     Bu değişim içinde YÖKün yeniden yapılandırılması konusundaki taslak metnini Pazartesi günü kamuoyuyla paylaşacaklarını anlatan Çalış, şunları kaydetti:
     Bunu değerlendirmenizi, düşüncelerinizi bizimle paylaşmanızı istiyoruz. Süreç nasıl tamamlanır şimdiden bilemiyorum. Ama önümüzdeki 1 ayı şöyle planladık. Gelen ve dikkate alınması gereken talepleri Kasım ayı itibarıyla metne eklemeyi düşünüyoruz. Gerekirse metinden çıkarmalar yapması ve sonrasında hükümete arz etmeyi düşünüyoruz. Sadece YÖKe yazmanızı değil. Görüşlerinizi medya üzerinden olabilir, mektup yazarakta olabilir. Bize ulaştırın. Bu yasa bize rağmen, size rağmen çıkabilir. Ama bu yasa üzerinde görüşlerimizi belirtme konusunda kimse size engel olamaz. Mutlaka görüşlerinizi iletmeye çalışın.
     Çalış, daha sonra Dış Politika Nedir- konulu ders verdi.
    
     -Diğer konuşmacılar-
    
     Ağrı Valisi Mehmet Tekinarslan da Ağrının bugüne kadar tarım ve hayvancılık şehri olarak bilindiğini, üniversitenin kısa zamanda gösterdiği büyük aşamayla kentin artık bir bilim şehri hüviyetine büründüğünü söyledi.
     Üniversitenin bugüne kadar gelmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Tekinarslan, şöyle devam etti:
     Sayısı 10 bine yaklaşan öğrencileriyle, genç, başarılı ve çalışkan akademisyen ve idari personeliyle pek çok alanda gelişimini sürdüren Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinin, kenti 10 yıl sonra bir üniversite şehri konumuna yükselteceğini şimdiden görebiliyorum. Bugün akademik açılışını yaptığımız üniversite, planlı yapısı, özgün mimarisi, geleceğe dönük ihtiyaçlarının iyi düşünüldüğü bir kampüse sahip. Bunun yanı sıra açılan yeni bölüm ve programlarla kentin ve ülkenin ihtiyaç duyduğu farklılığı da bünyesinde barındırıyor.
     Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İrfan Aslan ise eğitime önem vermeyen ülkelerin kendilerine en güçlü düşmanlarının dahi yapamayacağı derecede büyük kötülük yaptığını söyledi.
     Rekabete dayalı yenidünya düzeninde eğitime en fazla yatırım yapan ve eğitilmiş insan gücüne sahip ülkelerin avantaj sağlayacağını ifade eden Aslan, şunları kaydetti:
     Eğitimin önemi gün geçtikçe daha da artıyor. Bilgi üretimi eğitim ve öğretimin şekillendirdiği insan gücüyle mümkün olacaktır. Bilgi üretimi ve paylaşımı günümüzde hayati önem kazanıyor. Eğitim, ülkelerin her yönden gelişmelerinde vazgeçilmez temel şartlardan biri haline gelmiştir. Zira rekabete dayalı yenidünya düzeninde eğitime en fazla yatırım yapan ve eğitilmiş insan gücüne sahip ülkeler avantaj sağlayacaktır. Eğitim, hedefi yükselmek olan toplumların asla göz ardı edemeyecekleri bir süreçtir.
     Müzik dinletisiyle devam eden törende, katılımcılara plaket verildi.
     Törene, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, resmi daire müdürleri, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.
    
     Muhabir: Fethullah Yaman - Emrah Kocabey
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi akademik yıl Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER