Afrikada dünyalar kararmasın diye

Afrikada dünyalar kararmasın diye -Kimse Yok Mu Derneği Denizli Şubesi Başkanı Aytuğ: Sudan Darfurdaki katarakt ameliyatı projesini, bu yıl 6 Afrika ülkesinde daha başlatacağız


DENİZLİ (A.A) - Kimse Yok Mu Derneği Denizli Şubesi Başkanı Fahrettin Aytuğ, Afrika kıtasında katarakt nedeniyle meydana gelen körlüğün önüne geçmek için Sudanın Darfur bölgesinde uyguladıkları katarakt ameliyatı projesini, bu yıl 6 Afrika ülkesinde daha başlatacaklarını bildirdi.
     Basın İlan Kurumu (BİK) Denizli Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen Cumartesi Buluşmaları, Kimse Yok Mu Derneği Denizli Şubesinin ev sahipliğinde yapıldı.
     Kimse Yok Mu Derneği Denizli Şubesi Başkanı Aytuğ, toplantıda yaptığı konuşmada, dernek olarak toplumun desteğiyle yurt içi ve yurt dışında mağdur ve ihtiyaç sahiplerine ulaştıklarını belirtti.
     Derneklerinin yurt dışında, özellikle Afrika ülkelerinde insanların temiz su imkanına kavuşabilmesi için kuyu çalışması, kıta ülkeleri için önemli bir sağlık sorunu olan katarakt tedavisi ile kalıcı sağlık hizmeti sunumu için hastane projesi yürüttüğünü anlatan Aytuğ, tüm bu çalışmaların hayırsever vatandaşların destekleriyle gerçekleştirildiğini kaydetti.
     Aytuğ, geçen yıl derneklerine 1 milyon liranın üzerinde yardım yapıldığını ve bu yardımların içerisinde Denizlililerin önemli bir paya sahip bulunduğunu dile getirerek, şunları söyledi:
     Dernek, Sudanın Darfur eyaletinde başkent Nyalada bir katarakt ameliyathanesi kurdu. Bugüne kadar 53 gönüllü göz doktoru gitti ve 12 bini aşkın ameliyat yapıldı. Ayrıca oradaki bir yerli doktor Türkiyede eğitilerek orada sürekli tedavi imkanı sağlandı. Proje devam ediyor. Bir ameliyatın maliyeti yaklaşık 100 dolar. Sayın Valimiz Abdülkadir Demir de kendilerini ziyaretimizde, katarakt ameliyatı projesi için bağış yaparak orada bir gözün dünyayı görmesine vesile oldu. Doktorlarımızın bu işe öncülük etmesiyle bu konuda hakikaten Denizli ciddi anlamda bir desteği var. Şu anda yapılan 12 bini aşkın katarakt ameliyatının yüzde 10unu Denizli karşılamış durumda. Aşağı yukarı bu da bin 300e yakın bir rakam. İnşallah bunun bu yıl daha da artacağına inanıyoruz. Darfurdaki bu katarakt ameliyatı projesini bu yıl 6 Afrika ülkesinde daha başlatacağız.
    
     -Katarakt 6 milyon kişinin dünyasını kararttı-
    
     Kimse Yok Mu Derneği gönüllülerinden Dr. Ferruh Bican ise Afrika kıtasında görme yetisini yitirmiş durumdaki 10 milyon insanın 6 milyonunun körlük nedeninin katarakt olduğunu belirtti.
     Kataraktın, oldukça başarılı bir şekilde tedavi edilebilen bir hastalık olduğuna işaret eden Bican, kendisinin de gönüllü olarak 5 yıldır faaliyet gösterdiği derneğin çalışmasının bu açıdan önem taşıdığını ifade etti.
    
     Muhabir: Mustafa Dermencioğlu / Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber Afrikada dünyalar kararmasın diye Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER