Adanada Geleceğimiz Birlikte zirvesi

Adanada Geleceğimiz Birlikte zirvesi -TÜRKONFED Başkanı Onatça: -Sivil toplum olarak en önemli misyonumuz, kadınların siyasete, ekonomiye, toplumsal hayata katılımlarını sağlayacak politikalar geliştirilmesi ve fırsat eş


ADANA (A.A) - İş Kadınları Derneği (İŞKAD) tarafından siyasi parti temsilcilerinin katılımıyla Geleceğimiz Birlikte zirvesi düzenlendi.
     Adana Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, toplantıda yaptığı konuşmada, bilim ve teknoloji çağında kadın ve erkek arasındaki farklılıktan çok fazla bahsetmenin anlamsız olduğunu söyledi.
     Kadınların hem günlük yaşamın içerisinde olduklarını, hem de annelik görevini yerine getirdiklerini ifade eden Avcı, Birlikten kuvvet doğar. Biz, baş tacımız olan kadınlarımızın her türlü alanda başarılı olmaları ve ülke ekonomisinin gücüne güç katmalarını arzu ediyoruz dedi.
     Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Onatça da, Türkiyede kadınların siyasi hayattaki temsilinin birçok ülkenin gerisinde kaldığını söyledi.
     Türkiyenin yüzde 14lük temsil oranıyla 187 ülke içinde 82nci sırada olduğuna dikkati çeken Onatça, şöyle konuştu:
     Bu oranı yükseltmek hem Büyük Önder Atatürke vefa borcumuzdur, hem de ülke olarak sorumluluğumuzdur. Siyasetin yanı sıra kadınların sosyal ve ekonomik statüsünün güçlendirilmesi, toplumsal ferahın en önemli göstergesidir. Ülke refahını yükseltmek için kadınların ekonomik hayata daha fazla dahil olması gerektiğine inanıyoruz. Ancak iş gücüne katılım oranları bu konuda da gelişmiş ülkelerin gerisinde olduğumuzu gösteriyor. BM Avrupa Ekonomik Komisyonunun 2011 verilerine göre, ülkemizde kadınların toplam istihdama katılım oranı yüzde 28. Bu oran, Avrupa ülkelerinde daha yüksek. Sivil toplum olarak en önemli misyonumuz kadınların siyasete, ekonomiye, toplumsal hayata katılımlarını sağlayacak politikalar geliştirilmesi ve fırsat eşitliğinin yaratılması olmalı.
     Adana Ticaret Odası Başkanı Ali Gizer de, kadının, hayatın kendisi olduğunu belirterek, herkesin hayatında en az bir kadının emeğinin bulunduğunu söyledi.
     Kadının toplumdaki etkinliğini artırmanın önemine değinen Gizer, Toplumsal, kültürel ve ekonomik açıdan daha iyi bir gelecek yaratabilmenin yolu, ancak kadınlarımızın her alanda daha etkin rol alabilmesi için yenilikçi bir anlayışla ve uygulamalarla gerçekleşebilir dedi.
     İŞKAD Başkanı Elif Doğan Türkmen de, iş dünyasında kadın etkinliğini ve girişimci kadın sayısını artırıp, bölgenin ve ülkenin sosyo-ekonomik gelişimine katkıda bulunmayı amaçladıklarını söyledi.
     Türk iş kadını ile Avrupa ve dünya iş kadınlarının entegrasyon sürecini hızlandırmaya da büyük önem verdiklerine işaret eden Türkmen, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Kadınların durumu ekonomik ve sosyal olarak iyi bir noktada değil. Ülke kalkınmasının her alanda eksiksiz gerçekleşmesi, kadınların yaşamın her alanında söz sahibi olması ile mümkün. Türkiye ne yazık ki kadınlar ile ilgili uluslararası istatistiklerde çoğu zaman yoksul ve az gelişmiş Afrika ülkeleri ile aynı sırada yer almaktadır. Siyasi alanda ve yönetsel pozisyonlarda kadınların yer almadığı bir ülkede ciddi demokrasi sorunu var demektir. Bu sorunun kaynağı Türkiyede yerleşik erkek egemen resmi ideolojisinin sonuçlarıdır ve aşılmasına katkıda bulunmak vatandaşlık görevimizdir. Kadının etkili olmadığı toplumsal ve siyasal yaşamda barış ve kardeşlik hep eksik kalacaktır.
     TÜRKONFED Yönetim Kurulu Üyesi ve Kadın Komisyonu Başkanı Işın Yılmaz ve Çukurova SİFED Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akkurtun da konuşma yaptığı etkinlik, Kadının sosyo-ekonomik güçlenmesi ve toplumsal hayata katılım sorunu: yerel bakış açısıyla öneriler ve Kadının siyasi katılımı ve yerel yönetimlerin kadın bakışı ile planlanması konulu panellerle sürdü.
     Panellere konuşmacı olarak AK Parti Adana Milletvekili Fatoş Gürkan, AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Hilal Dokuzcan, MHP Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel ve Sabah Gazetesi Ekonomi Yazarı Melih Okur katıldı.
    
     Muhabir: Ali Güreli
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Adanada Geleceğimiz Birlikte zirvesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER