Adalet Bakanı Ergin Amasyada:

Adalet Bakanı Ergin Amasyada: -CHP Milletvekili Sayın Hüseyin Aygünün kaçırılması adli bir sorundur, burada adam kaçırma sorunu var. Bununla ilgili gerekli soruşturmalar yapılıyor, sonuca göre de savcılık bir karar verecektir


AMASYA (A.A) - Adalet Bakanı Sadullah Ergin, CHP Milletvekili Sayın Hüseyin Aygünün kaçırılması adli bir sorundur, burada adam kaçırma sorunu var. Bununla ilgili gerekli soruşturmalar yapılıyor, sonuca göre de savcılık bir karar verecektir dedi.
     Çeşitli incelemelerde ve ziyaretlerde bulunmak üzere Amasyaya gelen Bakan Ergin, Amasya Valiliğini ziyaret etti.
     Burada basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Ergin, CHP Milletvekili Hüseyin Aygünün PKK tarafından kaçırılıp serbest bırakılmasının ardından yargı sürecinin nasıl işleyeceğine ilişkin sorusu üzerine şunları söyledi:
     Bunlar belli prosedürlerdir. Bununla ilgili Tunceli Başsavcılığı gerekli tahkikatı başlatmışlardır. CHP Milletvekili Sayın Hüseyin Aygünün kaçırılması adli bir sorundur, burada adam kaçırma sorunu var. Bununla ilgili gerekli soruşturmalar yapılıyor, sonuca göre de savcılık bir karar verecektir. Şu anda bunun ötesinde bir şey söyleme şansımız yok. Netice itibariyle çalışmayı adli makamlar yapacaklar, kararı da onlar verecekler. Sayın Aygün zaten kendisi açıkladı, savcıya ifade vermeye gideceğini söyledi.
    
     -AİHMnin Türkiye aleyhinde kararları ile ilgili bir çalışmamız daha var-
    
     Bakan Ergin, Tutuklu vekiller ve gazeteciler ile ilgili Meclis açıldıktan sonra bir düzenleme yapmayı planlıyor musunuz- sorusuna ise şöyle cevap verdi:
     Böyle spesifik konulara özgü düzenleme yapma geleneğimiz yok ama genelde adalet anlamında ihtiyaç duyulan çalışmalar tespit edilmiştir. Bununla ilgili 2009 sonbaharında Yargı Reformu Stratejik Belgesi ve buna bağlı bir eylem planı oluşturmuştuk. Bu eylem planının şu anda yüzde 70ini hayata geçirdik. Eksiklerimizi şu anda tamamlamaya gayret ediyoruz. Sonbaharda Meclisin açılmasıyla beraber Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinden (AİHM) Türkiye aleyhinde çıkmış olan icmal kararlarının gereğini yapmak üzere bir çalışmamız daha var. İnşallah sonbaharda parlamentoda bunun da kendine yer bulması için gayretlerimiz devam ediyor. Sorunları genel perspektifle yaklaşarak tespit ediyoruz ve bu sorunları çözmek için genel incelemeler yapıyoruz. Genel düzenlemelerden daha sonra, şu istifade eder bu istifade eder bu ayrı bir konu. Ama genel itibariyle Türkiyenin problemlerini tespit edip ona özgü çözümler öneriyoruz. Bu çalışmalar yapıldığında sonucu beraber göreceğiz.
    
     -Türkiyenin Suriye probleminde takınmış olduğu tavır, geleneksel tavrımızdır-
    
     Suriyedeki savaş ve Türkiyeye sığınan mülteciler konusunda da açıklamalarda bulunan Bakan Ergin, Türkiyenin Suriye probleminde takınmış olduğu tavır, geleneksel tavrımızdır. Türkiye komşularında böyle problem olduğunda, yıllar önce Irakta Halepçe katliamından kaçıp Türkiyeye sığınanlara nasıl yardım etmeye gayret ettiyse, bugün Suriyede yaşanan insanlık dramından kaçarak sınırlarımıza gelip sığınan kişilere hem komşuluk, hem insanlık görevimizi yapmak durumundayız ifadesini kullandı.
     Dünyanın her köşesindeki yadıma muhtaç insanlara Türkiyenin yardım ettiğini hatırlatan Bakan Ergin, şöyle devam etti:
     Endonezyada afet oluyor Türkiye Endonezya olup oraya ulaşıyor, onları sarıp sarmalıyor yardım etmeye gayret ediyor. Pakistanda deprem oluyor, sel oluyor, Türkiye Pakistan oluyor. Gazzede sıkıntı oluyor, Türkiye Gazze olup Gazzelilerin yarasını sarmaya çalışıyor. Somalide sıkıntı oluyor Türkiye Somali oluyor. Bu bizim milletimizin sahip olduğu yardımseverlik özelliğinden kaynaklı tavrımızdır. Ayrıca Suriye bizim komşumuz, kardeşlik ilişkilerimiz ve dostluk bağlarımız var. Bugün yaşanan bu sıkıntılarda kapımıza gelmiş yaralısıyla, çoluk çocuğuyla, kadınıyla sığınmış insanlara insanlık ve komşuluk görevimizi yapıyoruz. Zaman zaman yaşanan bir takım sıkıntılar olsa da bu sıkıntılar bizi insanlık ve komşuluk görevimizi yapmamızdan alıkoymaz, koymamalıdır da. Bu sadece Suriyelilere özgü bir tavır değil Türkiyenin hem dış politikasından hem de geleneklerinden gelen yardımseverliğinin bir gereğidir. Bunları büyütmeden vazifelerimizi yapmaya devam edeceğiz.
     Bakan Ergin, Valilik ziyaretinin ardından Adalet Sarayı ve Amasya Cezaevinde incelemelerde bulundu.
    
     Muhabir: İlyas Gün - Cihan Okur
     Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
<< Önceki Haber Adalet Bakanı Ergin Amasyada: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER