ABDnin Ankara Büyükelçisi Ricciardone:

ABDnin Ankara Büyükelçisi Ricciardone: -"Suriyede bir diktatörlük değil, demokratik, hukuka saygılı bir hükümet görmek istiyoruz" -"Türkiye ve ABD, Kofi Annan ile Cenevrede bu konuda yoğun görüşmeler yapıyorlar" (Fotoğraf


ADANA (A.A) - ABDnin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Suriyedeki olaylara ilişkin, "Suriyede bir diktatörlük değil, demokratik, hukuka saygılı bir hükümet görmek istiyoruz" dedi.
     Ricciardone, ABDnin bağımsızlığının 236. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen "Bağımsızlık Günü" resepsiyonuna katılmak üzere geldiği Adanada, eşi eşi Marie Ricciardone, ABDnin Adana Konsolosu Daria Darnell ile kentin tarihi mekanlarını gezdi.
     Ricciardone çifti, önce tarihi Ulucamiyi gezerek, kendilerine eşlik eden Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu Kurucusu Dr. Haluk Uygurdan bilgiler aldı.
     Ramazanoğlu külliyesi ve konağını da inceleyen Ricciardone çifti, hatıra fotoğrafları çekti. Tarihi Büyük Saat Kulesi civarındaki esnafla sohbet eden Büyükelçi Ricciardone, şalvar ve kasket satan bir işyerine girdi. Ricciardone, burada kendisine hediye edilen kasketi taktı.
     Ricciardone, daha sonra Kazancılar Çarşısındaki esnafı ziyaret etti. Bir bakırcı ustasıyla bir süre sohbet eden Ricciardone, ardından bakır ürünler satan bir işyerini gezerek bilgiler aldı.
     Çift ardından bir lokum ve tatlı üreticisine giderek, kendilerine ikram edilen cezerye ve lokumların tadına baktı. Gezisi sırasında Türkçe konuşan Ricciardone, bir ahşap sandık ustasının yaptığı el işi ürünleri inceledi. Ricciardone ve eşi, şifreli bir sandığı açmaya çalıştı.
     Tarihi bir kebap restoranını ziyaret eden Ricciardone, gezinin ardından yaptığı açıklamada, 32 yıl önce Adanada görev yaptığını anımsatarak, o zamandan güzel hatıralar kaldığını söyledi.
     Gerçekleştirilen geziyle büyük bir şeref duyduğunu belirten Ricciardone, "Dr. Haluk Uygur ile gezimiz bizim için gayet güzel geçti. Adana sadece ticaret, yatırım için değil, aynı zamanda turizm içinde önemli bir kent. ABDlilerin buraya gelmesini tavsiye ediyorum" dedi.
     Ricciardone, Suriye sınırına Türkiye tarafından füze rampalarının yerleştirildiği iddialarıyla ilgili soru üzerine, "O konuda hiç haberim yok. Stinger füzeleriyle ilgili bilgim yok. Adana, Suriyeye yakın olmasına rağmen burada istikrar var, güzellikler var" dedi.
     İki ülke arasında gerginliği nasıl değerlendirdiğine ilişkin soruyu da cevaplayan Ricciardone, şunları söyledi:
     "Biz Türkiyenin yanında duruyoruz. Mutlaka, şüphesiz, yüzde 100 ortak, müttefik, dost olarak Türkiye ile beraberiz. Her zaman yanında olmaya devam edeceğiz. Türkiye çok provakatif, tehlikeli bir duruma çok temkinli, dikkatli, disiplinli şekilde yaklaştı. Yine inanıyorum ki Suriyeliler hakkettikleri rejimi bulacaklar. Böyle demokratik bir geçişi hakediyorlar. Türkiye hükümeti ve halkı bu konuda, ABD hükümeti ve halkı gibi aynı şeyleri istiyor. Suriyede bir diktatörlük değil, demokratik, hukuka saygılı bir hükümet görmek istiyoruz. Bizim buradaki acil hedefimiz, oradaki ölümlerin, cinayetlerin durması. Bu sabah telefonda Dışişleri Bakanlığı ile görüştüm. Türkiye ve ABD, Kofi Annan ile Cenevrede bu konuda yoğun görüşmeler yapıyorlar. Yoğun şekilde bu konuda diplomatik kanallardan çalışma yapılıyor."
     Ricciardone, daha sonra Ankaraya döndü.
    
     Muhabir: Aykut Ünlüpınar - Anıl Bağrık / Zuhal Uzundere Kocalar
     Yayıncı: Ömür Üzelce
<< Önceki Haber ABDnin Ankara Büyükelçisi Ricciardone: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER