AB fonları Diyarbakırda tanıtıldı

AB fonları Diyarbakırda tanıtıldı


DİYARBAKIR (A.A) - Kalkınma Bakanlığı Ekonomik ve Sosyal Uyum Daire Başkanı Mesut Kamiloğlu, "Önümüzdeki dönemden itibaren kalkınma ajanslarının, Avrupa Birliği (AB) fonlarında çok daha fazla aktif bir rol almasını öngörüyoruz" dedi.
     Kalkınma Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan "Ekonomik ve Sosyal Uyum Politikasında Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi" kapsamında organize edilen bölgesel seminerlerin üçüncüsü Diyarbakırda Green Park Otelde yapıldı.
     Seminerin açılış konuşmasını yapan Kalkınma Bakanlığı Ekonomik ve Sosyal Uyum Daire Başkanı Mesut Kamiloğlu, AB fonlarında 2007-2014 mevcut dönemin sonuna gelindiğini söyledi.
     Kamiloğlu, bu seminerlerle mevcut dönemdeki uygulamaları paylaşmak, bu süreçteki deneyimleri paylaşmayı amaçladıklarını belirterek, "Önümüzdeki dönemde nelere hazırlıklı olmak gerektiği konusunda sizlere bilgi vermek istiyoruz. Bir diğeri ise sizlerin beklentilerini almaktır. Bizim arkadaşlar 2014 sonrası için hazırlık yapmış durumdalar biz bu dönemde bu resmi beraber çizmek istiyoruz. Sizin bu süreçte bize vereceğiniz katkılar bizim önümüzdeki dönemde yapacağımız tasarımlarda belirleyici olacaktır" dedi.
     2014-2020 yılları döneminin fonlardan çok daha fazla yararlanacakları bir dönem olması gerektiğini ifade eden Kamiloğlu, şöyle konuştu:
     "Önümüzdeki dönemle ilgili perspektifimiz yerel aktörlerin, yerel birimlerin AB fonlarını kullanımda çok fazla rol almasıdır. Bunların başında kalkınma ajansları geliyor. Önümüzdeki dönemden itibaren kalkınma ajanslarını çok daha fazla AB fonlarında aktif bir rol almasını öngörüyoruz. Kalkınma ajansları aracı kurum olarak bölgelerde AB fonlarının kullandırılmasında rol oynayacaklar. Kalkınma ajansları bölgelere bu fonları kullandırma açısından bize yardım edecekler."
    
     -"Bu fonları kullanmak çok kolay değil"-
    
     Kamiloğlu, özellikle 1999 yılından bu yana AB fonlarına olan ilginin ülkemizin tüm bölgelerinde artmış durumda olduğunu kaydederek, bu ilginin temelinde yatan sebeplerden ilkinin fonların hibe olması, ikincisinin ise, AB projelerini uygulayan kurum ve kuruluşların bunu bir prestij vesilesi görmesi olduğunu kaydetti.
     "ülkemizde mevcut dönem için 4,8 milyar avroluk kaynak tahsis edilmiş durumda, ancak üyeliğe yaklaştığımız süreç içerisinde bu fonların artmasını bekliyoruz" diyen Kamiloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
     "Bu fonların kullanılması çok kolay değil. Çünkü bir kurumsal kapasitenizin varlığı gerekiyor. Son dönemde birliğe üye olan ülkelerin bu fonları etkili olarak kullanmadıklarını biliyoruz. Bu fonlara şu andan hazırlanmak çok önemlidir. Gerek, mevcut dönemde tahsis edilen kaynakları kullanabilmek, gerekse üyelik döneminde tahsis edilecek ve şu anki kaynaklardan kat be kat fazla olacak fonları kullanabilmek için bir hazırlık gerekiyor."
     Seminerde, Kalkınma Bakanlığının yanı sıra Avrupa Birliği Bakanlığı, IPA kapsamında program otoritesi olarak görev yapmakta olan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri tarafından da sunumlar yapıldı. Katılımcılar; katılım öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamındaki fon uygulamalarının yanı sıra 2014-2020 (IPA 2) döneminde ülkemize tahsis edilecek AB fonlarının kullanımına yönelik hazırlıklar konusunda da bilgilendirildi.
     Seminere, Adıyaman, Mardin, Şırnak, Batman, Siirt, Malatya, Tunceli, Elazığ ve Bingöl illerinden de temsilciler katıldı. Seminerler 20 Haziran 2013e kadar çeşitli illerde yapılacak.
    
     Muhabir: Ahmet Kaplan
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber AB fonları Diyarbakırda tanıtıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER