AAnın 5 dilde yayın yapması

AAnın 5 dilde yayın yapması -TBMM AB Uyum Komisyonu Üyesi Erdemir: -AAnın son dönemdeki atılımları da Türkiyenin uzun yıllardır ihtiyaç duyduğu boşluğu doldurmaya katkı yapacaktır -Türkiyesiz bir AB, küresel aktör olam


BURSA (A.A) - TBMM Avrupa Birliği (AB) Uyum Komisyonu Üyesi, CHP Bursa Milletvekili Doç. Dr. Aykan Erdemir, Anadolu Ajansının (AA), Türkçenin yanı sıra Arapça, Boşnakça, Rusça ve İngilizce dillerinde de haber yayını yapmasını değerlendirirken, AAnın son dönemdeki atılımları da Türkiyenin uzun yıllardır ihtiyaç duyduğu boşluğu doldurmaya katkı yapacaktır dedi.
     Erdemir, AA Bursa Bölge Müdürlüğünü ziyaretinde, 5 dilde haber yayını yapılmasının önemine işaret etti.
     Aykan Erdemir, Türkiyenin dünyayı daha yakından takip ettiğini, farklı ülke ve kültürleri keşfettikçe yeni imkanların kapısını aralayacağını dile getirdi.
     Farklı dillerden ve kültürlerden Türk vatandaşlarını haberdar etmenin çok önemli bir kamu hizmeti olduğunu vurgulayan Erdemir, şunları kaydetti:
     Türkiye, siyaseti, sanayisi, ticareti ve akademisiyle dünyayı artık daha yakından takip ediyor. Bunun da en önemli ayağını öncelikle dünyadan nitelikli, doğru ve güvenilir bilgi edinmek oluşturuyor. AAnın son dönemdeki atılımları da Türkiyenin uzun yıllardır ihtiyaç duyduğu boşluğu doldurmaya katkı yapacaktır. Çünkü biz biliyoruz ki yalnızca İngilizce konuşan bir dünya yok. Aynı zamanda Arapça, Farsça, İspanyolca, Çince olsun, çok farklı dünyalar var. Ekonominin çok yeni dinamikleri var. Türkiye, bu yeni dünyaları keşfettikçe gerek sanayi ve ticarette, gerek bilim ve sanatta yeni olanakların kapısını aralayacaktır.
     Aykan Erdemir, milletvekili olmadan önce, Orta Doğu Teknik Üniversitesinde (ODTÜ) Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Yardımcılığı, Karşılaştırmalı Sosyal Bilimler ABD Başkanlığı ve Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Kurulu Üyeliği görevlerinde bulunduğunu, Türkçe ve İngilizce olarak yayımlanmış çok sayıda kitabı, raporu ve bilimsel makalesi bulunduğunu hatırlattı. Erdemir, o dönemde Türkiyedeki yüksek lisans ve doktora programlarının kümelenmesi ve kuruluşu aşamasında görev aldığını da aktardı.
     O süreçte Türkiyenin dünyayı daha yakından tanıması ve takip etmesi ihtiyacını hissettiklerini bildiren Erdemir, Bu yolda gerek akademik programlarımız için gerekse Türkiyedeki entelektüel kesim için farklı ülkelerin, dillerin, kültürlerin bilgisine hızla ve güvenilir bir şekilde ulaşma ihtiyacı vardı. İnanıyorum ki dünyayı daha yakından takip ettikçe, üniversitelerimizdeki dünyanın farklı bölgelerinde çalışan programlarımızın ve merkezlerimizin sayısı arttıkça Türkiye daha rekabetçi bir ülke olacak diye konuştu.
    
     -Türkiyesiz bir AB, küresel aktör olamaz-
    
     Erdemir, Türkiyenin ABye üyelik müzakerelerinde gelinen son durumu da değerlendirdi.
     ABnin, yaşanan ekonomik kriz ve onun yol açtığı siyasi kriz neticesinde içe kapanma dönemi geçirdiğini dile getiren Erdemir, şöyle konuştu:
     İçe kapanma döneminin olumsuz bir sonucu ABnin komşu bölgelerde oynayabileceği barış yapıcı, çatışma çözümleyici rolünün zayıflamasıdır. Türkiyenin de tam üye olarak katkı koyduğu bir AB, daha büyük bir rol oynayabilir. AB, geniş komşu bölgelerinde bir yandan temel hak ve özgürlükleri bir yandan da ekonomik olanakları geliştirici bir rol oynayabilir. Türkiyesiz bir AB, küresel aktör olamaz. Türkiye de ABnin tam üyesi olarak küresel aktör olma yolunda emin adımlarla ilerleyebilir.
     Öte yandan; AA Bursa Bölge Müdürü Kamuran Akkuş da Erdemire, yürütülen çalışmalar ve AAnın 100. Yıl Vizyonu hakkında bilgiler aktardı.
    
     Muhabir: Cem Şan
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber AAnın 5 dilde yayın yapması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER