9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü -İl Sağlık Müdürü Öztürk: -İçinde 50den fazla kanser yapıcı, 4 binden fazla kimyasal madde bulunan sigarayla dünyada her yıl 4 milyon, Türkiyede ise 100 bin insanımız sigaradan hayatını k


KASTAMONU (A.A) - İl Sağlık Müdürü Metin Öztürk, içinde 50den fazla kanser yapıcı, 4 binden fazla kimyasal madde bulunan sigarayla dünyada her yıl 4 milyon, Türkiyede ise 100 bin insanın sigaradan hayatını kaybettiğini bildirdi.
     Öztürk, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında, aktif ve pasif sigara içiminin ölüm, sakatlık, hastalık ve psikolojik sorunlara yol açarak kişi ve toplum sağlığını tehdit ettiğini belirtti.
     Akciğer kanserlerinin yüzde 90ının sigaraya bağlı olduğunu belirten Öztürk, şunları kaydetti:
     Akciğer kanseri diğer tüm kanserlerin toplamı kadar insanın ölümüne neden olmaktadır. Akciğer kanserinden ölümlerin erkeklerde yüzde 80inin, kadınlarda yüzde 75inin nedeni sigaradır. Günde bir paket sigara içen birinin içmeyene göre akciğer kanserine yakalanma ihtimali 20 kat fazladır. Yapılan çok sayıdaki çalışma sigaranın ağız boşluğu, gırtlak, yemek borusu, mesane, böbrek, mide, pankreas, prostat rahim ağzı ve kan kanserlerinin gelişmesine katkıda bulunduğunu da göstermiştir. Sigaranın neden olduğu kanser ölümlerine bakıldığında da sorunun ne kadar ciddi olduğu açıkça görülmektedir.
     Öztürk, sigara kullanımının toplumu sağlık açısından tehdit ettiğinin altını çizerek, İçinde 50den fazla kanser yapıcı, 4 binden fazla kimyasal madde bulunan sigara dünyada her yıl 4 milyon, Türkiyede ise 100 bin insanımız sigaradan hayatını kaybetmektedir ifadelerini kullandı.
     Kastamonu Dr. Münif İslamoğlu Devlet Hastanesi bünyesinde oluşturulan sigara bırakma polikliniğiyle sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlara yardımcı olduklarını vurgulayan Öztürk, sigarayı bırakma polikliniklerine başvuran kişilerde sigarayı bırakma oranının kendi kendine sigarayı bırakmaya çalışanlara oranla daha yüksek olduğunu kaydetti.
    
     Muhabir: Esra Karamuk
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER