759 yıllık Çifte Minareli Medrese rengine

759 yıllık Çifte Minareli Medrese rengine kavuşuyor -Erzurumun simgelerinden olan Çifte Minareli Medresenin düşen çinileri yerine monte edilecek, bulanamayan parçaların yerine ise Bursanın İznik ilçesinde özel çini yapılacak -Vakıf


ERZURUM (A.A) - Çağlar Sefertaş - Erzurumun simgelerinden olan Çifte Minareli Medresenin düşen çinileri yerine monte edilecek, bulanamayan parçaların yerine ise Bursanın İznik ilçesinde özel çini yapılacak.
     Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Alaeddin Keykubadın kızı Hüdavent Hatun tarafından 1253 yılında yaptırılan tarihi Çifte Minareli Medresede başlatılan onarım çalışmaları devam ediyor.
     Erzurum Vakıflar Bölge Müdürü Kenan Ungan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi medresenin restorasyonuna 15 Ağustos 2011 tarihinde yer tespiti yapılarak başlandığını söyledi.
     Restorasyon çalışmaları kapsamında her ay bilimsel kurul toplantısı yaptıklarını ifade eden Ungan, bu toplantılarda aldıkları kararları projelendirip, kurula gönderdiklerini, kuruldan çıkan onaya göre çalışmalarını şekillendirdiklerini belirtti.
     Nisan ayından itibaren medresenin minarelerindeki çinilerin renkleri ve uygunluğu için 20nin üzerinde test yapıldığını anlatan Ungan, çinilerin Bursanın İznikte hazırlanarak, üretimine başlandığını söyledi. Ungan, şunları kaydetti:
     Ayrıca müzede ve başka kurumlardan düşen çinilerden elde bulunan envanter varsa bunlar içinde talepte bulunduk. Erzurum Müzesinde bu çinilerden 60a yakın bulunduğunu tespit ettik. Daha sonra bunları yerinde değerlendirmeyi düşünüyoruz. Minarelerdeki tuğla ve çini çalışmalarımız kapsamında minarenin bir kısmında uygulama yapacağız. Uygulama neticesinde kışın nasıl tepki veriyor bunu yerinde görüp, önümüzdeki yıl bu işe tamamen başladığımız zaman sağlıklı bir şekilde restorasyonumuz devam etmiş olacak.
     Minarenin tuğlaları için Merzifon ve Tokat tuğlaları üzerinde deneyler yapıldığını belirten Ungan, Deney sonuçlarında Merzifon tuğlası elle dökülüyordu. Tokat tuğlası da fabrikasyondu. Deney sonuçlarında Tokat tuğlasına karar verdik. Çünkü diğerinin dayanıklılığı daha az diye konuştu.
    
     -Çifti Minareli Medrese-
    
     Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Alaeddin Keykubadın kızı Hüdavent Hatun tarafından 1253 yılında yaptırılan tarihi Çifte Minareli Medrese, Selçuklu mimarisinin en seçkin eserleri arasında yer alıyor.
     Erzurumun simgesi haline gelen 2 katlı Çifte Minareli Medrese, dört eyvanlı ve açık avlulu medreseler grubunun en önemli örneği olma özelliğini taşıyor.
     Osmanlı padişahlarından 4. Muradın emriyle Tophane daha sonra da Kışla olarak kullanılan medrese, 1942-1967 yılları arasında Erzurum müzesi, günümüzde ise hem müze hem de resmi sergi salonu olarak hizmet veriyor.
     Çifte Minareli Medresenin onarım çalışmalarının 2014 yılında tamamlanması hedefleniyor.
    
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber 759 yıllık Çifte Minareli Medrese rengine Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER