700 yıllık köyde restorasyon çalışmaları

700 yıllık köyde restorasyon çalışmaları -Türkiyenin, UNESCO Dünya Miras Listesine alınması için Kültürel dalda aday gösterdiği, Osmanlı mimarisini bozulmadan günümüze taşıyan Uludağın eteklerindeki Cumalıkızık köyünde restorasy


BURSA (A.A) - Türkiye tarafından UNESCO Dünya Miras Listesine alınması için Kültürel dalda aday gösterilen, Osmanlı mimarisini bozulmadan günümüze taşıyan Cumalıkızık köyünde restorasyon çalışmaları sürdüğü belirtildi.
     Bursa Valiliğinden yapılan açıklamada, köyde bulunan tarihi eski evler, konaklar ve köy camisinin Valilik, Yıldırım Kaymakamlığı ve Yıldırım Belediyesi tarafından aslına uygun olarak yenilendiği belirtildi.
     Vali Şahabettin Harput, yapılan çalışmaları incelemek üzere , Vali Yardımcısı Samet Ercoşkun, Yıldırım Kaymakamı Mehmet Yapıcı ve Belediye Başkanı Özgen Keskin ile birlikte Cumalıkızık köyüne gitti. Harput, restorasyonu biten ve devam eden evleri ve konakları inceledikten sonra, köy camisine geçerek yapılan çalışmalarla ilgili bilgi aldı.
     Harput burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Cumalıkızık köyünün yaşayan Osmanlı köyü olarak Türkiyede tek olduğun söyledi. Uzun zamandır bölgedeki bütün yapıları aslına uygun olarak ayağa kaldırmak için çalıştıklarını dile getiren Harput, Şu anda çift mihraplı cami inşaatındayız. Arkadaşlarımız restorasyon faaliyetlerini yaparken sıvaların altında yeni motiflerin, yeni dekorların, yeni güzelliklerin ortaya çıktığını görmekle hem kendileri mutlu oluyor hem de bize bu güzel haberleri veriyorlar dedi.
     Çalışmaların en erken zamanda bitirilmesini amaçladıklarını kaydeden Harput, şöyle devam etti:
     Buraya gelen insanların buranın sadece mimarisi ile değil, sosyal dokusu, kültürel yapısı, yörede üretilen el ürünleri, el işleri, nakışları, organik ürünleri ile alışveriş yapabilecekleri bir yer haline gelmesini sağlamak istiyoruz. Valilik olarak İl Özel İdaresi bütçesinden ihtiyaç duyulan ödenek noktasında en ufak sorun yaşamamaktayız. Çünkü bizim için öncelikli projedir burası. Bir an önce buranın ayağa kalkması ile alakalı da herkesin kendine düşeni yaptığını görmekten büyük mutluluk duyuyorum.
     Çalışmalar kapsamında 15 binanın tamamen yenilendiği, 2 yıl içerisinde de 3 anıtsal yapı ve birer kültür evi ile kültür hizmet binasının hizmete açılacağı belirtildi.
    
     Muhabir: Halil İbrahim Başer
     Yayıncı: Harun Kaymaz
<< Önceki Haber 700 yıllık köyde restorasyon çalışmaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER