700 yıllık köyde restorasyon çalışmaları

700 yıllık köyde restorasyon çalışmaları -Türkiyenin, UNESCO Dünya Miras Listesine alınması için Kültürel dalda aday gösterdiği, Osmanlı mimarisini bozulmadan günümüze taşıyan Uludağın eteklerindeki Cumalıkızık köyünde resto


BURSA (A.A) - Türkiyenin, UNESCO Dünya Miras Listesine alınması için Kültürel dalda aday gösterdiği, Osmanlı mimarisini bozulmadan günümüze taşıyan Uludağın eteklerindeki Cumalıkızık köyünde restorasyon çalışmaları sürüyor.
     Yıldırım Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Cumalıkızıkın, tarihi geçmişi ve dokusuyla ilçenin en şirin yerleşim yerlerinden biri olduğu belirtilerek, ünü ülke sınırlarını aşan köyün, gerek yerli gerekse yabancı turistlerin kentte uğradıkları başlıca yerden biri olduğu vurgulandı.
     Birçok dizi ve filme de ev sahipliği yapan Cumalıkızıkta, halkın geçimini ağırlıklı ahududu yetiştiriciliğinden, son zamanlarda ise turizm kaynaklı alışveriş ve yerli yabancı turistlere ikram ettikleri meşhur gözlemeler ve kahvaltılardan sağladığı ifade edilen açıklamada, Cumalıkızıkta, sivil mimarinin en güzel örneklerini görmenin de mümkün olduğu belirtildi.
     Tarihi dokusuyla adeta bir açık hava tarih müzesi olan Cumalıkızıktaki evlerin korunması ve yaşatılmasının, Yıldırım Belediyesi önderliğinde 2007 yılında başlatılan bir çalışmayla TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi ve İl Özel İdaresinin üstlendiği hatırlatılan açıklamada, UNESCOnun Dünya Miras Listesine aday gösterilen Cumalıkızıkta, 17si sivil mimari örneği bina, 5i anıtsal yapı, 3ü de doğal anıt olan toplam 184 adet tescilli yapı, başlatılan restorasyon ve çevre düzenleme çalışmaları ile gelecek nesillere özünü bozmadan aktarılıyor denildi.
     Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, böylesi tarihi ve doğal güzelliklere sahip olan Cumalıkızıkın yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılmasının önemini vurguladı. Ahududu Festivalinin yanı sıra, 3. Bin Yılda Yaşayan Osmanlı Köyü Projesi ile Cumalıkızıkın dünya sahnesine çıkarıldığını, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansının (BEBKA) desteklediği Zaman Tünelinde Kaybolmayan Tarih Bekçileri Cumalıkızık Projesinin de sürece destek verdiğini ifade eden Keskin, şunları kaydetti:
     Cumalıkızık bizim göz bebeğimiz. Geleneksel hale getirdiğimiz ahududu ile yetinmeyerek köy sakinlerinin cebinden para çıkmayan restorasyon çalışması ile Cumalıkızıkı aslına döndürüyoruz. Restorasyon çalışmalarımızda adeta iğne ile kuyu kazıyoruz. Amacımız, can vermek için çalıştığımız Cumalıkızıkı 3üncü bin yıllara taşımak.
    
     Muhabir: Haluk Yüksel
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber 700 yıllık köyde restorasyon çalışmaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER