6. Uluslararası Balkan Forumu

6. Uluslararası Balkan Forumu -TASAM Ankara Temsilcisi Emekli Büyükelçi Prof. Dr. Oba: -"Batı Balkanlardaki sorunların çözümü, buradaki ülkelerin ABye katılım sürecine yardımcı olacaktır" (Fotoğraflı - Görüntülü)


EDİRNE (A.A) - Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) Ankara Temsilcisi ve emekli Büyükelçi Prof. Dr. Ali Engin Oba, "Batı Balkanlardaki sorunların çözümü, buradaki ülkelerin Avrupa Birliğine (AB)katılım sürecine yardımcı olacaktır" dedi.
     Oba, Edirnede düzenlenen 6. Uluslararası Balkan Forumunun, "Balkanların siyasi entegrasyonu: Balkanlar Avrupalılaşacak mı-" konulu oturumunda yaptığı konuşmada, ABnin genişleme çalışmalarında politik hedeflerin önemli bir yer tuttuğunu belirtti.
     ABnin genişleme çalışmaları ile, demokrasiyi kıta çapına yaymayı amaçladığını anlatan Oba, "ABnin güvenlik hedefi ise Avrupayı istikrara kavuşturmak ve herhangi bir çatışmayı engellemektir. Ekonomik hedefi ise Avrupada tek pazar yaratmak, bir Avrupa kimliği oluşturmak ve bölünmüş olan Avrupayı tekrar birleştirmektir. AB bir barış oluşumudur ve bir felsefi fikir üzerine kurulmuştur "dedi.
     Oba, Batı Balkanların ABye entegrasyonunun, Avrupadaki barış sürecinin tamamlanması açısından önemli olduğunu ifade etti.
     Entegrasyon sürecini olumsuz etkileyen en önemli konulardan birisi Balkanlarda güvenlik konusu olduğunu anlatan Oba, "Batı Balkanlar artık bir barış beşiği olarak görülmeli. Entegrasyon sürecini olumsuz etkileyen en önemli konulardan birisi Balkanlarda güvenlik konusudur. NATOnun entegrasyon sürecine yardımcı olmak konusunda rolü unutulmamalıdır. Amerika Birleşik Devletleri de aslında önemli bir oyuncu bu açıdan. Balkanlarla haşır neşir olan, birçok Avrupalı ülke var. Makedonyanın Yunanistan doğrultusunda göstermiş olduğu tutum, Yunanistandaki ekonomik krizinin etkisi ve göçmenlikle ilgili süreci bertaraf etme konusundaki eksikliklerin çözümlenmesi gerekiyor. Batı Balkanlardaki sorunların çözümü, buradaki ülkelerin ABye katılım sürecine yardımcı olacaktır" ifadelerini kullandı.
    
     -Emekli Büyükelçi Süha Umar-
    
     Oturumun başkanlığını yürüten emekli Büyükelçi Süha Umar da Batı Balkanların, Yugoslavyanın dağılmasından sonra ciddi bir bunalım dönemi yaşadığını belirtti.
     Yugoslavyanın dağılmasıyla ortaya 7 küçük devletin çıktığını, globalleşen bir dünyada küçük olmanın bir avantaj olmadığını ifade eden Umar, "Büyük balıkların her zaman küçük balıkları yutmasa bile istediği yönde yönlendirebileceğini, güdebileceğini, manipüle edeceğini unutmamamız lazım. Onun için bütün bu küçük devletlerin yaşayabilmesi, bekasını sağlayabilmesi ve dünyada kendisine bir yer edinebilmesi ancak belirli bir entegrasyonla olur. Bu yalnız siyasi entegrasyonla değil, siyasi ve ekonomik entegrasyon sonunda olabilir. Balkan ülkeleri bunun farkındadırlar. 5 sene öncesinin Balkanları bugünün Balkanlarıyla aynı değil" diye konuştu.
    
     Muhabir: Gökhan Balcı / Hakan Şahin
     Yayıncı: Zeki Gümüş
<< Önceki Haber 6. Uluslararası Balkan Forumu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER