55 yıl eğitime hizmet veren ilkokul

55 yıl eğitime hizmet veren ilkokul binasının tarih yolculuğu -Yarım asrı aşan eğitim hizmetinin ardından 10 yıl atıl kalan bina, halen Hacı Veli Konağı adıyla turizme hizmet veriyor


KASTAMONU (A.A) - Kastamonunun Abana ilçesinde 55 yıl Hacı Veli İlkokulu olarak hizmet veren bina, 10 yıldan fazla atıl kalmasının ardından geçirdiği restorasyonunun ardından turizmin hizmetine sunulduğu ve halen işlevini sürdürüyor.
     Mustafa Yorgancı adlı vatandaş ile Yeşilyuva, Yakabaşı, Denizbükü, Çampınar ve Göynükler köylerinde yaşayanların katkılarıyla 1935 yılında iki sınıf, bir öğretmen ve bir müdür odası olarak ahşaptan yapılarak hizmete açılan Hacı Veli İlkokulu, 55 yıl eğitim hizmeti verdi.
     1993 yılında atıl hale gelen ve 10 yıl boyunca boş kalan bina, 2000-2003 yılları arasında Kastamonu Valiliği ile Abana Kaymakamlığının işbirliğiyle, Köylere Hizmet Götürme Birliğince restore edilerek turizmin hizmetine sunuldu.
     Bugün, Hacı Veli Konağı adıyla kapalı alanda 150, açık alanda 750 olmak üzere 900 kişilik kapasiteyle turistik mekan olarak işletilen bina, açık büfe kahvaltı, balık, ızgara çeşitleri ve yöresel tatlarla ilgi odağı haline geldi.
     Okulun ilk yapıldığı zamanlardan kalan kömürden bir kara tahta da halen ilk günkü görünümünü koruyor.
     Konak işletmecisi Cemal Güneysu (49), AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilkokulun atıl durumda kaldığı yıllarda zamanın Kastamonu Valisi Enis Yeter tarafından keşfedildiğini ve onun sayesinde restore edildiğini anlattı. Konağa yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra okulda eğitim görüp, mezun olan kişilerinde geldiğini aktaran Güneysu, Eski öğrenciler buraya geldiklerinde hatıraları canlanıyor diye konuştu.
    
     Muhabir: Semih Yüksel-Sinan Özmüş/Ömer Erim Baştimar
     Yayıncı: Neşat Ergül
<< Önceki Haber 55 yıl eğitime hizmet veren ilkokul Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER